България и 7 страни от Европа ще развиват устойчив туризъм

Кипър, България и още 6 страни от Южна Европа ще развиват устойчив туризъм чрез създаването на културни и екомаршрути. Новата европейска програма (MED-Routes) има за цел да създаде и популяризира специфичен средиземноморски модел на устойчив туризъм, казаха от туристическия борд на област Пафос, който представлява Кипър в инициативата.

Тя се базира на сертифицираните от Съвета на Европа културни маршрути в Средиземноморския регион, в чиито рамки ще бъдат разработени екологични пътеки, предава БНР.

Проектът обхваща южноевропейското крайбрежие от Кипър до Португалия, през което минават четири тематични средиземноморски маршрути. Това са „Културен път на керамиката“, „Културен път на финикийците“, „Улици на маслините“ и „Европейска федерация на Наполеоновите градове“.

Програмата ще продължи 27 месеца. Бюджетът ѝ е 1 млн. евро, като 85% от финансирането се предоставя от Европейския съюз.

Участващият от Кипър град Пафос бе „Европейска столица на интелигентния туризъм“ през миналата година.

Той кандидатства и за включване на културно-религиозния маршрут „По стъпките на апостол Павел“ в програмата „Културни маршрути“ на Съвета на Европа.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply