Пътешественикът Николай Н. Нинов се завръща с още едно приключение из тайствената България в „Маршът на идолите“

Поемаме по следите на някои от най-мистичните скални образувания у нас

Назад към миналото на българските земи и тайнствата, запечатани в скалните образувания на някои от най-магичните места в страната, ни повежда пътешественикът и търсач на древни загадки Николай Н. Нинов с новата си книга „Маршът на идолите: Скалните стражи от мистична България”

След успешните издания на „Повторени сънища“, „Времето гледа с десет очи“, „Намерени от чудесата“ и „Видения от древността“, които подтикнаха хиляди читатели да се впуснат по следите на скалните вълшебства в България, приключенецът ни запознава с още приказни форми и магнетични исполини – там, където планината среща небето. 

От магнетичните светилищни комплекси около Кърджали, през по-малко познатите скални пазители на Белоградчик, до човекоподобните образи около Банско, Бобов дол и Гърмен „Маршът на идолите“ представя най-въздействащите образци от знакови  светилища из цяла България. 

През вековете тези скални чудеса се превръщат в обожествявани идоли и култови центрове на древните, които участват като декор в обредите, наред с вкопаните наоколо жертвеници и хранилища за дарове, с всечените олтари, улеи и преливници. 

Допълвайки текстовете си със зашеметяващи фотографии, Николай Н. Нинов задава въпросите: кой е оформил тези причудливи композиции високо в скалите – огромните лица, профили, торсове? Ерозията или стихиите? А възможно ли е те да са плод на човешка намеса? Как е изглеждал прастарият свят, споменът за който е запечатан в очите на тези магнетични исполини? 

Резултат на години пътешествия и огромна страст към българското културно наследство, „Маршът на идолите“ е тайнствена одисея назад във времето, която очертава пътищата на предците ни и разбулва поне частица от древните мистерии по нашите земи. 

Николай Н. Нинов е журналист, писател, пътешественик. Колегите му го наричат търсач на неоткрити места, любител на древните загадки и тайни. А приятелите – приключенец по дух, с око за скалните вълшебства. През 2012-а той печели фотоконкурса на в. „Дневник“ „Спомен от лятото“, а по-късно споделя историите за пътешествията си в книгите „Повторени сънища“, „Времето гледа с десет очи“, „Намерени от чудесата“ и „Видения от древността“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply