миризма от цигари

Пушенето може да доведе до напълняване

Ново проучване показва, че пушенето води до увеличаване на мазнините в корема, макар и да намалява апетита, съобщава Мейл онлайн. Това се отнася особено за онези мазнини, които се намират дълбоко в корема и са свързани с висок риск от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и деменция.

В своето проучване изследователите от Университета в Копенхаген комбинират резултатите от различни генетични изследвания, обхващащи повече от един милион души. Те са проверили дали хората, които имат гени, свързани с тютюнопушенето, са склонни да имат различно разпределение на телесните мазнини в сравнение с непушачите.

Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.

Според учените това е висцерална (вътрешнотелесна) мазнина, която обгръща коремните органи, а не подкожна мазнина, която се намира точно под кожата, пише Дарик.

Висцералните мазнини са трудно забележими – човек може да има плосък корем и въпреки това да има нездравословни количества от тях, което увеличава риска от сериозни заболявания.

Изследователите стигат до заключението, че „усилията за превенция и спиране на тютюнопушенето могат да имат допълнителна полза от намаляване на коремните мазнини“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply