Плодовете на храста морски зърнастец – новата суперхрана

Специалисти от Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, са на мнение, че плодовете на храста морски зърнастец, известен и като облепиха, богат източник на естествени антиоксиданти e новаta суперхрана.

Това е растение, което се среща по крайбрежието на Северозападна Европа, както и в умерените райони на Централна Азия. Плодовете и листата му се използват широко заради хранителните, фармацевтичните и функционалните им свойства – маслото от растението е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е, В и А и полифеноли, пише Дарик.

Резултатите от проучването подчертават наличието на ключови полифенолни съединения в плодовете и семената на облепихата, като всяко от тях има потенциални ползи за здравето, вариращи от сърдечносъдова защита до противовъзпалителни свойства.

Освен това екстрактите от облепиха демонстрират антидиабетен и антизатлъстяващ потенциал. Според изследователите това проправя пътя за по-нататъшно изследване на техните механизми и потенциални терапевтични приложения.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply