Храненето с нездравословни, преработени храни крие риска от Алцхаймер

Ново проучване установи, че храненето с високо съдържание на мазнини и захар може да доведе до трайни увреждания на паметта при плъхове, хранени с тези продукти от ранна възраст. Това изглежда се дължи на факта, че диетите с високо съдържание на прости захари и наситени мазнини нарушават функцията на ацетилхолина- ключов невротрансмитер в мозъка на животните, който участва в паметта.

Последните изследвания свързват храненето с нездравословни, преработени храни с риска от болестта на Алцхаймер в по-късна възраст.

Други изследвания показват, че храненето с нездравословни храни може да подкопае контрола на апетита в мозъка, а затлъстяването може да промени способността на човешкия мозък да разпознава пълнотата и да се чувства удовлетворен, след като хората консумират храни с високо съдържание на захар и мазнини.

Общата констатация в тези проучвания е, че видовете храни, които са често срещани в западната култура, често влияят на паметта, дори когато се консумират от време на време, пише БГНЕС.

Изследователите установяват също така, че групата с нездравословна храна е имала намалени нива на протеин, който пренася ацетилхолин в хипокампуса- мозъчна област, която помага за консолидиране на спомените и пространствената информация.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply