Нестле Групата потвърждава прогнозата за 2024 г. и отчита органичен ръст от 1,4% за първото тримесечие на годината

Нестле България с органичен ръст от 8,8% за първото тримесечие на годината, в която бележи своята 30-годишнина на пазара

Марк Шнайдер, главен изпълнителен директор на Nestlé, коментира: „Очаквахме бавен старт и ще видим силно възстановяване на реалния вътрешен ръст (RIG) през второто тримесечие с надеждни резултати за остатъка от годината. Широката гама от инициативи за растеж в цялата група вече започват да дават резултати.

В Северна Америка засилихме интензивността на иновациите и търговските си дейности, предимно в замразените храни, които загубиха позиции през първото тримесечие. Планът за интегриране на бизнеса с витамини, минерали и добавки на Nestlé Health Science е в действие, като повратната точка се очаква през второто тримесечие и силен растеж след това.

Основните приоритети на Nestlé продължават да бъдат оптималното представяне, имплементирането на нашия опит в областта на науката и храненето и стимулирането на растежа с нашите марки, оценявани на милиарди. Потвърждаваме нашата прогноза за 2024 г. и гледаме напред с увереност.“

Продажби на групата

Органичният ръст е 1,4%. Ценообразуването е 3,4%, след висока база за сравнение през 2023 г. Реалният вътрешен ръст (RIG) е -2,0%, повлиян от слабото потребителско търсене, особено в Северна Америка, и временните ограничения на предлагането на витамини, минерали и добавки.

По региони органичният растеж се движи от Европа и развиващите се пазари, което компенсира спада на продажбите в Северна Америка. На развитите пазари органичният ръст е -0,4%, с отрицателен реален вътрешен ръст (RIG) и положителен ръст в цените. В развиващите се пазари органичният ръст е 4,1%, воден от ценообразуването с леко отрицателен реален вътрешен ръст (RIG).

По продуктова категория:

  • Purina PetCare има най-голям принос за органичния ръст, подхранван от константните ръстове на научно обоснованите първокласни марки, Purina ONE, Fancy Feast и Friskies .
  • Кафето постигна нисък едноцифрен ръст, с продължителен темпза Nescafé, Nespresso и Starbucks .
  • Продажбите в шоколадовите изделия имат среден едноцифрен темп, със силен ръст за KitKat и сезонните продукти.
  • Водите имат среден едноцифрен ръст, подкрепен от ръстана Perrier и продължаващия темп на S.Pellegrino .
  • Продажбите на детски храни (Infant Nutrition) нараснаха с нисък едноцифрен темп, въз основа на продължаващата инерция за NAN и олигозахариди от човешко мляко (HMOs).
  • Както се очакваше, Nestlé Health Science отчете отрицателен растеж, като силното търсене на медицинско хранене беше компенсирано от временните ограничения на предлагането на витамини, минерали и добавки.
  • Млечните продукти отчетоха отрицателен ръст, след висока база за сравнение през предходната година.
  • Готварските продукти отбелязват отрицателен растеж, тъй като силното търсене на Maggi беше компенсирано от спад в продажбите на замразени храни в Северна Америка.

По канали органичният ръст на продажбите на дребно остава стабилен на 1,4%. Продажбите от електронната търговия са нараснали с 6,1%, достигайки 17,4% от общите продажби на Групата. Органичният ръст на каналите извън дома е 2,0%.

Продажбите на дялове имат отрицателно въздействие с 0,6%, до голяма степен свързани със създаването на съвместно предприятие с PAI Partners за бизнеса на Nestlé със замразена пица в Европа. Разликите във валутните курсове води до намаляване на продажбите с 6,7%. Общите отчетени продажби са намалели с 5,9% до 22,1 милиарда швейцарски франка.

Прогнозата за цялата 2024 г. е потвърдена: очакваме органичен ръст на продажбите от около 4% и умерено увеличение на маржа на оперативната печалба от основна търговска дейност. Основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да се увеличи между 6% и 10%.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply