Близкият сътрудник и биограф на Стивън Хокинг – Томас Хертог, се среща с българска публика

Изданието на „За произхода на времето“ ще се появи в книжарниците дни преди лекцията, част от Софийски фестивал на науката 2024

На 8 май – дни преди старта на един от най-красивите фестивали, обяснение в любов към науката – „Софийски фестивал на науката“ – в книжарниците ще изгрее достойното издание „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от близкия сътрудник и биограф на Стивън Хокинг – Томас Хертог.

Всепризнатият учен пристига в София и се среща със софийската публика на 11 май от 20:30 ч. в Зала „Космос“ на София Тех Парк, за да представи една съвсем различна гледна точка за историята на Вселената, произхода на времето и законите на физиката.

Какво е имало преди Големия взрив? Как се е случило така, че нашата Вселена е годна за живот? Има ли други вселени и скрити измерения на пространството? Могат ли физичните закони да еволюират?

В „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ теоретичният физик разисква тези и много други интригуващи въпроси, за които учените продължават да спорят.

На база на работата си с великия Стивън Хокинг през последните 20 години от живота му и заедно с него,  Хертог продължава изграждането на една нова теория за произхода на света.

Според „Последната теория на Стивън Хокинг“ учените, включително и самият той, дълго време са гледали по погрешен начин на Вселената. Те са се опитвали да я изследват сякаш са външни наблюдатели – от гледната точка едва ли не на богове извън времето и пространството. „Време е да престанем да се правим на Бог“, казал Хокинг. Защото как можем да наблюдаваме нещо отстрани, ако сме част от нещо?

В своята книга Хертог описва именно вълнуващия момент на прозрение, когато Хокинг открил грешката си, и тежките години на проучвания, на революционна промяна на перспективата, в която двамата учени заедно проследявали историята на Вселената от съвсем различна гледна точка.

„За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг запознава читателите на достъпен език и с всички ключови моменти от историята на съвременната физика и космология – с еволюцията на науката от Нютон до днешни дни и с невероятните научни постижения и смелите теории – от квантовата механика и теорията за Големия взрив до струнната теория, мултивселената и идеята за Вселената като холограма.

Билети за срещата с Хертог в София, както и за целия Софийски научен фестивал може да откриете ТУК.

Също като Айнщайн, Стивън Хокинг мислеше, че дългосрочното бъдеще на човечеството в крайна сметка ще зависи от това колко добре сме разбрали най-дълбоките си корени. Това го движеше в неговото изучаване на Големия взрив. Окончателната му теория за Вселената е нещо повече от само научна космология. Това е една космология в хуманистичния смисъл, в която Вселената е разглеждана като наш дом – макар и голям, – а нейната физика има корените си в нашите отношения с нея.

Томас Хертог

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply