Проф. Вили Лилков представи новото си изследване „Атентатът в храм „Света Неделя“

Книгата от автора на „Бивши хора“ излиза 99 години след най-кървавия терористичен акт в Европа през XX век

Огромен интерес сред софийската публика предизвика новото мащабно изследване на проф. Вили Лилков „Атентатът в храм „Света Неделя“ и пътят към злодеянието на БКП“, чиято премиера се състоя на 29 май 2024 г. в Централния дом на архитекта – София. 

Над двеста души уважиха появата на стойностното заглавие, което излиза 99 години след най-кървавия атентат, познат на Европа в рамките на целия XX век. 

В разговора за изданието, базирано на стотици архивни документи и спомени, се включиха историците и преподаватели в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – проф. д-р Веселин Янчев и доц. д-р Светослав Живков

Тримата учени обсъдиха колко ключово за разбирането ни за събитията от 16 април 1925 г. е разбиването на „мита, че атентатът е дело на едни отчаяни хора, а не на организацията БКП”, както сподели доц. д-р Светослав Живков

Атентата в контекста на по-широкия коварен и мащабен план, целящ подчиняването на България на Съветския съюз, разгледа и проф. Веселин Янчев в речта си по повод изданието, като историкът посочи, че е „убеден, че книгата съдържа факти и аргументи, които, сложени на историческата везна, ще я наклонят в полза на истината и справедливостта”.

Участващите в дискусията подчертаха колко важно за колективната ни памет е и решението на проф. Лилков да възкреси спомена за главния инспектор Пане Бичев и неговата книга „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“, която изчезва заедно с автора си след „Девети септември“. В нея „Кошмарът на червените терористи“, както е наричан Бичев, споделя своите впечатления за терористичния акт, поставени от гледна точка на държавата. 

Пред присъстващите Вили Лилков разкри пълния мащаб на планиране на атентата, за чиято първа локация е планиран храм „Св. Александър Невски“ на датата на откриването му, после е имало осуетен опит във Военния клуб на Нова година и план за хвърляне на бомби по присъстващите на погребение на гробищата. 

„Тази книга е в памет на всички загинали и в атентата в „Св. Неделя“, и след това, по време на Червения терор, който България трябваше да изтърпи след 1944 година“, сподели още проф. Вили Лилков и допълни, че единственият начин да се борим с дезинформацията и лъжата е да се вслушваме в документите и фактите.

 А пространната дискусия с присъстващите в публиката и едночасовата опашка за автографи доказаха, че „Атентатът в храм „Света Неделя“ и пътят към злодеянието на БКП“е тема от изключителна важност, чийто обществен отзвук тепърва предстои да бъде обсъждан и проучван. 

В изследването си проф. Лилков проследява връзките на БКП с Коминтерна в периода 1919–1925 г., когато българските комунисти се въоръжават и подготвят Септемврийския метеж, шпионират в полза на Съветска Русия, организират терористични акции и убийства и създават разбойнически чети заедно с дружбаши, анархисти и криминални престъпници. Всичко това те извършват в името на световната болшевишка революция срещу щедро заплащане от Москва.

Базирано на документи и свидетелства на съвременниците, както и материалите от съдебното дело „Фридман – Задгорски – Коев – Грънчаров – Петрини – Косовски и други“, изданието разгромява опита на комунистите да скрият истината и да представят „Кървавият четвъртък“ като дело на отделни „луди глави“ от тяхната партия.

Благодарение на задълбочения анализ и цитираните самопризнания на комунисти като Цола Драгойчева читателят ще се запознае от първо лице с организацията на атентата, разкриването на конспирацията и заплащането на злодеите.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply