Abba получиха едно от най-престижните шведски рицарски звания

Abba получиха едно от най-престижните шведски рицарски звания, съобщава „Гардиън“, цитиран от БНЕС.

Поп легендите бяха отличени от крал Карл XVI Густав на 31 май за културното им влияние, което е довело шведската поп музика до огромна световна аудитория.

Групата – Бени Андершон, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бьорн Улвеус – се появи рядко заедно на публично място в Стокхолм, където им беше връчен Кралският орден „Ваза“ за „изключителни усилия в шведската и международната музика“.

През 1975 г. Швеция спира да връчва кралски ордени на своите граждани, но продължава да връчва кралски ордени на чужденци. Парламентът на страната обаче възстанови тази практика през 2022 г., а церемониятаотбеляза първия път, когато ордените бяха връчени на шведи от половин век насам.

Групата, която преживя няколко раздяли, се събра отново, за да получи отличията си. Агнета беше омъжена за Бьорн, а Бени – за Ани-Фрид. И двете двойки се разделят в разгара на славата си, първата двойка през 1980 г., а втората – година по-късно.

Abba все още са една от най-големите попгрупи в света, въпреки че не са свирили на живо от 1982 г., когато се появяват в The Late, Late Breakfast Show на Ноел Едмъндс по Би Би Си, припомня изданието.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply