За първи път в историята замъкът Балморал отвори врати за посетители

Британският крал Чарлз Трети отваря вратите на замъка Балморал, който се намира в Шотландия за обществеността. Хората могат да се запознаят отблизо с живота на кралското семейство в Хайлендс (Северошотландската планинска земя).

Посетителите могат да направят обиколка с екскурзовод на няколко стаи в замъка, където монарси от времената на кралица Виктория насам са имали възможност да си почиват сред местната шотландска атмосфера, предава ДПА.

Чарлз Трети е поредният от дългата поредица крале и кралици, които добавят своя собствен отпечатък към Балморал, след като Виктория и принц Албърт се влюбват в района и поръчват построяването на замъка през 50-те години на XIX век. Кралят сменя килимите в салона с шотландски тартан (Hunting Stewart tartan), какъвто е оригиналният стил на подовите настилки, които кралица Виктория поставя в замъка.

Стените на Балморал са декорирани с картини на викторианския художник сър Едуин Хенри Ландсир, избрани от крал Чарлз, който наследява страстта на своята прабаба Виктория към художника и скулптора. Ландсир е най-известен с изработването на бронзовите лъвове на площад „Трафалгар“ в Лондон. Той е бил канен в Балморал всяко лято, за да преподава рисуване на Виктория и Албърт.

Библиотеката на замъка, която някога е била стая за закуска и обяд на Виктория и нейния съпруг, днес се използва от краля като работен кабинет, в който той посреща високопоставени гости от цял свят. По рафтовете й са подредени книги за историята на Шотландия, особено за клановете от Хайленд, речи на Албърт, както и романи и книги за поезия и изкуство.

Посетителите могат да видят и гонга за вечеря, използван за свикване на гостите на Балморал и изработен от материали, спасени от британски военен кораб, участвал в битката при Трафалгар.

Билетите за обиколките с екскурзовод на цена от 100 британски лири или 150 британски лири със следобеден чай са разпродадени за 24 часа след пускането им в продажба, като всеки ден 40 души имат право да посетят кралската резиденция от 1 юли до 4 август.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply