Кефирът помага за успокояване на стомаха и подобряване на съня, сочат най-новите проучвания. Ферментиралата пробиотична млечна напитка съдържа живи бактерии, подпомагащи микробиома и може също така е източник на фибри.
Смята се, че той може да помогне при запек, както и да подобри имунната система в борбата с вирусите и неприятелските бактерии.
Други ползи включват това, че той насърчава костната плътност и може да помогне при загуба на тегло. Въпреки това, тези, които броят калориите си, трябва да знаят, че кефирът е сравнително висококалоричен, с около 168 калории за всяка порция от 240 мл.,пише БГНЕС, позовавайки се на списание Frontiers in Microbiology.
„Редовната консумация на ферментирали храни, като кефира, се свързва с благоприятно въздействие върху чревния микробиом, като подобрява микробното разнообразие и състав чрез увеличаване на относителното изобилие на „добрите“ бактерии в червата“, категорични са учените.