книжни двулевки

Финансистите съветват: Запазете си няколко книжни двулевки, след време ще струват…

Банките пенсионират книжната двулевка.

Банкнотите от 2 лв., които внасяме в БНБ, централната банка ни ги връща под формата на монети със същия номинал, обявиха водещи български кредитни институции, цитирани „Телеграф“. Новата монета с лика на Паисий Хилендарски бе въведена в обръщение преди малко повече от 2 г. – на 7 декември 2015-а.

Според банкови експерти средният живот на една монета се мери в десетилетия, а на банкнота в зависимост от степента на използване е от една до няколко години. От БНБ официално отричат да имат специална политика за изтегляне на книжната двулевка и замяната ѝ с монетата при взаимоотношенията с банките.

Освен това засега нямат конкретни планове да изтеглят банкнотата от обръщение, както това стана с единия лев. Книжната двулевка си остава към настоящия момент законно платежно средство наред с монетата. Към края на септември 2017 г. двулевовите звонкове в оборот достигнаха 28,5 млн. броя. През последната година БНБ е пуснала огромно количество от новите монети. Само в рамките на едногодишен период – от септември 2016-а до септември 2017-а, двулевките от метал са се увеличили с 18 милиона броя, показва статистиката на централната банка. Така монетите с лика на Паисий непрекъснато се увеличават за сметка на намаление на банкнотите от този номинал.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply