Болест FOMO

Новата масова болест на 21-и век – FOMO!

Живеем все по-забързано. Искаме да сме информирани за всичко. По всяко време. Готови сме винаги да бъдем на разположение. Чрез мобилните си телефони и социалните мрежи. Ако ползвате обществения транспорт, вероятно сте забелязали колко голяма част от пътуващите забиват нос в мобилните си телефони.

А Вие? Способни ли сте да не вадите устройството от джоба си? По време на цялото пътуване до работното място или до вкъщи?  Ако отговорът е не, значи сте жертва на най-съвременната болест, която мъчи човеството. До този извод стига една от най-големите германски здравни каси „Techniker Krankenkasse“.

Болест FOMOШестима от десет възрастни споделят, че се чувстват под натиск. Почти всеки четвърти участник в анкетата пък признава, че често е под стрес. „Очевидно е, че на все повече хора им е трудно да се справят с делника“, изтъква председателят на управителния съвет на здравната каса Йенс Бас.

„Психолозите вече са изработили и съответното понятие – FOMO, идващо от Fear of missing out (страх да не изпуснеш нещо)“, посочва Бас. Според него, обаче има и обратна тенденция, а именно JOMO – Joy of missing out.

Иначе казано, удоволствието да не си постоянно в мрежата.

По данни на „Techniker Krankenkasse“, през последните 15 години броят на отсъстващите от работа по болест, често поради депресии и страхови неврози се е увеличил с 90 на сто. От 15 отсъствия по болест, колкото е и средният брой при работещия германец през 2015, два дни и половина са били причинени от психично разстройство. „Почти всеки пети се опасява, че скоро няма да може да се справя с работата си“, посочва Бас.

„Фирмите се нуждаят от фирмена култура, която позволява на хората да се трудят без да се разболяват, да си отпочиват и да съчетават семейството и професията“, казва шефът на здравната каса. А това означава: да се сложи край на практиката сътрудниците да са на разположение по всяко време.

В допитването, изготвено от „Форса“, са участвали 1200 души над 18 години. Задавани са също и най-обикновени въпроси от рода на: „Чувствате ли се щастлив?“ От изследването става ясно, че не само трудовата атмосфера прави хората нещастни или ги разболява, както посочват почти половината от участниците в анкетата.

43% признават, че си поставят прекомерни изисквания, 33% изтъкват, че поемат твърде много ангажименти в свободното си време. Други неблагоприятни фактори са: общественият транспорт (според 30%), както и това, че са постоянно на разположение чрез мобилния телефон (28%). Според допитването, всеки четвърти прекарва твърде много време в мрежата. 17 на сто споделят, че ако не са онлайн, имат чувството че ще пропуснат нещо.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply