мъже с кафяви очи

Учените съветват жените: Хващайте мъже с кафяви очи!

Учени от Чехия установиха, че мъжете с тъмни очи са по-благонадеждни от синеоките, пише LiveScience.Още по странно е, че не самият цвят предизвиква доверие, а чертите на лицето, които имат хората с кафяви ириси.

„Цветът на очите е нещо повърхностно и никой не би очаквал, че може да има по-дълбока връзка с костната структура“, казва ръководителят на изследването Карел Клайснер от Карловия университет в Прага.

Сините очи са сравнително нови в еволюционно отношение. Допреди между 6000 и 10000 години всички хора са били с кафяви очи. Клайснер иска да открие защо тази мутация се е разпространила.  Трябва да има еволюционна причина за различния цвят на очите и тя не е свързана с функцията им да виждат.

Клайснер и колегите му фотографират 40 мъже и 40 жени, студенти от Чехия, с различен цвят на очите. След това сформират втора група студенти (142 жени и 92 мъже), които да класират снимките по различни показатели – привлекателност, надеждност и властност – по скала от 1 до 10.

Резултатите показват, че лицата с кафяви очи изглеждат по-благонадеждни от синеоките, особено при  мъжете. Същата тенденция е и в оценяването на женските лица, но тя не е толкова изявена, за да се изключи ролята на случайността.

Уловката обаче се появява в следващия експеримент. Учените редактират снимките като променят цвета на очите и набират нови хора, които да ги оценяват. Лицата от първия експеримент отново изглеждат най-благонадеждни, въпреки че на снимката очите им са сини.

Анализ показва, че мъжете с кафяви очи имат по-голяма уста, по-голям нос и по-изпъкнали вежди от синеоките. Явно това им придава по-добродушно излъчване, което предизвиква доверие.

Според Клайснер, когато сините очи са били еволюционна новост, те били достатъчно привлекателни, позволявайки в поколенията да се предадат черти, които не будят доверие. Но това си остава само предположение.

Ученият смята, че „надеждните“ черти на лицето са сходни в различните култури, но начинът, по който възприемаме цвета на очите, зависи от стереотипите.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар