как да открием рак на дебелото черво

Български специалист алармира как да диагностицираме ранните признаци на рак на дебелото черво!

Над 3900 българи всяка година разбират, че са застигнати от тежката диагноза рак на дебелото черво (или т. нар. колоректален карцином). По-страшното обаче е, че те научават за болестта си в много късен стадий.

Симптомите за този вид карцином са много.

Но като “червена лампичка” за пациента трябва да са: дискомфортът след хранене, подуване на стомаха или определено място на болка в корема, промяна в честотата и консистенцията на изхожданията. Както и добавяне на кръв и слуз към тях. Ето в този случай болният веднага трябва да отиде на преглед, категорична е доц. Галина Куртева от Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. И добави, че други сигнали са: силната умора без установена причина и анемията.

Проучване, проведено от Обединената европейска федерация по гастроентерология през 2003 г., показва, че европейци се въздържат да споделят с лекарите проблемите с червата си (така са отговорили например 91 % от хората във Финландия, 84 на сто – във Великобритания, 81 на сто – Полша, 81% и др.). Може би това е едно от обясненията за късното откриване на диагнозата.

Точната причина за появата на рак на дебелото черво все още е неизвестна. Но има рискови фактори, които водят до заболяването. Те са:

Фамилна обремененост – Колоректалният рак може да засегне хора, които са имали роднини с това заболяване. Затова около 5% от случаите се обясняват с генетичната предразположеност.

Възраст – Ракът на дебелото черво атакува еднакво, както мъже, така и жени. Най-голяма част от пациентите са над 50-годишна възраст, но може да се разболеят и по-млади хора.

Предходни заболявания – Пациенти с отстранени полипи на червото са в по-голям риск от развитие на колоректален рак.

Възпалителни заболявания на червата – Хора с улцерозен колит или болест на Крон също са в опасност.

Затлъстяване – Клиничните доказателства показват, че има пряка връзка между излишните килограми и страшното заболяване.

Диета и начин на живот – Хранене, бедно на влакнини (фибри) и богато на мазнини, както и заседнал начин на живот са причина за повишен риск от тумор.

Заболяването може да се излекува по много начини, ако се диагностицира в ранен стадий. За целта се прави: колоноскопия – изследване на червата чрез тънка гъвкава тръбичка с лампичка на края. Използва се и лесен домашен тест за определяне дали има следи от кръв в изпражненията – този вид диагностика се нарича “тест за окултна кръв във фекалиите”. Лекарите много залагат на компютърната томография на корема (т.нар. виртуална колоноскопия). Естествено прави се и ядрено-магнитен резонанс – изследване на дебелото черво чрез силни магнитни и радиовълни. Методът се провежда, ако има подозрение за рак на правото черво (ректума) или е потвърдена диагнозата.

Специалистите делят тумора на дебелото черво на 4 стадия. Стадий 0: Туморът се намира само в най-вътрешната част на чревната тъкан. Другото име на този стадий е Carcinoma in situ.

•Първи стадий: Ракът е прораснал към вътрешната стена на дебелото черво, но не я преминава.
•Втори стадий: Злокачественото заболяване е прораснало по-надълбоко във вътрешната стена на дебелото черво, може да е дори в околните тъкани. Но клетките му не са се разпространили в лимфните възли.
•Трети стадий: Туморните клетки засягат близките лимфни възли, но не и други части на тялото.
•Четвърти стадий: Ракът се е разпространил из тялото, например в черния дроб или белите дробове.

За щастие в лечението на раковите заболявания се отбелязва значителен напредък. В момента, багодарение на съвместните усилия на хирурзи, онколози и специалисти по лъчетерапия, туморите се атакуват по-ефикасно отвсякога.

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар