Наркомани в гробове

Снимките, които шокираха света: Бездомни наркомани, нощуващи в гробове!

Снимки на бездомни наркомани, които се подслоняват в празни гробове край иранската столица, дълбоко разтърсиха обществеността и предизвикаха реакция дори от президента Хасан Рухани. В. „Шарванд“ публикува снимки, които илюстрират репортаж за бездомници – около 50 мъже и жени, които живеят в гробището на Шариар, на 30 км западно от Техеран.

Журналистическият текст и фигурите на бездомните, които гледат обектива с втренчен поглед от вътрешността на неизползвани гробни места, бързо се разпространиха в социалните медии, където реакциите варираха от тревога до жал.

View image on Twitter

Носителят на „Оскар“ ирански кинорежисьор Асгар Фархади написа писмо до президента, в което казва, че след като е видят и прочел историята, е „изпълнен със срам и мъка“. „С това писмо искам да споделя срама си с вас и всички онези, които са носили отговорност в тази страна през последните няколко десетилетия“, пише Фархади.

View image on Twitter

Ден по-късно държавният глава отговори на писмото. „Не може човек, видял човешки същества, пострадали от социални проблеми, да се подслоняват в гробове, да не се чувства засрамен“, посочи Рухани в изказване. „Чувал съм за хора в западните държави, които спят върху картони под мостове, защото са бедни, за такива, които спят в метрото, но не и за хора, които спят в гробове“, изтъкна президентът.

Проследявайки развитието на историята, в. „Шарванд“ съобщи, че бездомниците били принудени да се махнат от гробището след обещания на властите, че ще се погрижат за тях. Някои от тях са живели в гробове повече от 10 години, посочва изданието.

Бездомник казал пред журналист, че настоява властите да построят приют в района, пише БГНЕС. През октомври друг репортаж за бездомници, които живеят в канавките покрай столична магистрала, предизвика аналогични реакции.

Наркомани в гробовеПо официални данни безработицата в Иран е скочила до 12,7% тази година, докато приз 2014 е била 10,6 на сто, а безработните младежи са 27 процента.

TrafficNews.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply