Всички имаме достъп до него целогодишно, а не знаем, че предпазва от рак на стомаха!

Знаете ли, че редовна консумация на само една храна може да ви спаси от получаване на рак на стомаха, който е един от най-смъртоносните форми на злокачествени заболявания?

Ами това е вярно. Можете да консумирате тази храна през цялата година, през лятото можете да я консумирате свежа, а през зимата можете да го консумират като кисело зеле.

Кисело зелеДа, ние говорим за зеле.

И това е интересно – Д-р Георги Хараланов: Болните зъби могат да доведат до рак на устата – още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

За нашите предци, киселото зеле е една от основните храни през зимата и чудесен източник на витамин С.

Кисело зеле винаги е било оценявано, особено като средство за защита. Начинът на подготовката му идва от славяните и се използва и до днес.

Лечебните свойства на киселото зеле надхвърлят лечебните свойства на много известни растения.

Сто грама сурово зеле съдържа 20 мг витамин С, съдържа витамин А, фолиева киселина, магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, натрий, фибри, и протеин. Отличен източник на витамин В12, поради което се препоръчва особено за вегетарианците.

Червеното зеле е до седем пъти по-полезно от бялото зеле и поради цвета си, показва че съдържа антоцианини, които имат силна антиоксидантна активност.

Това, което прави киселото зеле различно от суровото са пробиотичните бактерии. Киселото зеле е ферментирала храна, която е естествено богата на пробиотични култури.

Освен, че е вкусно киселото зеле е много здравословно, тъй като съдържа фитонутриенти, които предпазват тялото от рак на стомаха. Ето защо често се препоръчва от лекарите за хора, които имат проблеми с храносмилането и като цяло имат по-чувствителен стомах.

Ето какво са лечебните свойства на киселото зеле:

-лекува кожата повредена от прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи и я подмладява
-облекчава стреса
-подобрява настроението
-спомага за създаването на червените кръвни клетки, тъй като е богат на витамин В12
-помага за костите
-повишава имунитета
-благоприятен ефект върху храносмилателните органи, стомаха и червата
-помага за изваждане на вредните вещества от организма
-понижава високото ниво на холестерола.

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар