женски оргазъм

Какво представлява женският оргазъм според Дарвин?

Ново проучване дава интересно обяснение на една от най-големите загадки, криещи женското тяло – нейният оргазъм. За мъжете нещата са съвсем прости. Ако пенисът е получил добра ерекция, е гарантирано, че скоро ще има и еякулация. За жените обаче процесът на възпроизвеждане не е пряко обвързан с оргазма. Питате се каква тогава е неговата цел ако не става въпрос за продължаване на човешкия род?

Произходът на женския оргазъм
В доклад публикуван в списание по експериментална зоология издавано от университета в Йейл, се разглежда еволюционната рамка и предположенията на Дарвин за произхода на женския оргазъм. В доклада се набляга на факта, че при оргазъм в организма се отделят хормони като пролактин и окситоцин. Те са идентични както при хората, така и при животните с разликата, че при жените овулацията настъпва всеки месец. При някои видове бозайници съществува така наречената индуцирана овулация, което означава, че женската отдела яйцеклетка непосредствено преди секс или по време на акта, което е пряк резултат от самото чифтосване.

Задълбочавайки се в изследванията, учените се връщат 75 милиона години назад и установяват, че като начало при животинските видове е съществувала единствено индуцираната овулация, което се явява предшественик на спонтанната. Ранните бозайници, които са разчитали на сексуална стимулация са еволюирали до степен, при която клитора на женския индивид се е развил вътре във влагалището. Въпреки това, при част от тях с течение на времето той излиза извън него и по този начин се нуждае от допълнителна стимулация за постигането на оргазъм. Това води до извода, че в този случай вече не е необходимо
наличието на кулминационен момент от страна на женската, за да се стигне до овулация.

Учените стигат до заключението, е че оргазмът, който получават жените днес е приятен остатък, от еволюционното развитие на бозайниците и свързаните с това репродуктивни процеси.

Въпреки, че корените на женския оргазъм изглеждат очевидни, все още стои въпроса защо след като той няма отношение към възпроизвеждането, въпреки всичко съществува.
В проучване през 2010г. се установява, че по-малко от една трета от жените в световен мащаб стигат до оргазъм по време на полов акт. Това от своя страна води до извода, че много жени не се стремят към оргазма с главно “О“ когато говорим за продължаване на вида.

В някои основни теории се твърди, че женския оргазъм е страничен продукт на мъжката кулминация. Съвсем ясно е, че клитора, както и пениса са създадени от една и съща тъкан заложена още на ембрионално ниво. Друга теория за съществуването на женския оргазъм е чисто физическото усещане. Според днякои учени, е природен феномен, който кара жената изпитвайки удоволствие, да се привързва към партньора си, а това да помага за съществуването на връзката помежду им.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply