img

Специалисти споделят: Ако искате вкусна и полезна храна, трябва да ядете ТОВА!

/
/
/
Бихте ли хапнали щурци с подправка барбекю, копринени буби със сол и бонбони с брашно от щурци?

Насекомите в менюто стават популярни по света заради увеличаващата се нужда от източници на храна. Отглеждат се евтино и не се влияят от климатичните промени, уверяват специалисти.

Към тенденцията се присъедини и актрисата Анджелина Джоли, която показа на света как яде скорпиони и паяци заедно с децата си в Камбоджа, припомня Би Ти Ви.

Близо 2 милиарда души на изток се хранят така.

Насекомите използват по-малко вода, почти не отделят вредни газове и не ядат много, казват организацията по прехрана към ООН. За сравнение добитъкът изяжда 8 килограма храна, за да я преобразува в 1 килограм месо, а насекомите – 4 пъти по малко за същия 1 килограм.

Според търговци на насекоми буболечките съдържат протеини, минерали и аминокиселини. Те се надяват един ден нестандартната за нас храна, да стане популярна колкото сушито.

Българката Кремена Деспинова също е почитател на насекомите на трапезата.

„Търсех за себе си най-здравословния източник на протеин, който да не съдържа хормони, антибиотици и вредни съставки, които да внасям в организма си”, обясни тя.

Любими са й бамбуковите червеи, които по думите й на вкус напомнят чипс. Вкусни са също скакалците. Щурците пък на вкус наподобяват скариди, а брашнените червеи и копринените буби имат вкус на ядки.

„С бира са идеални”, препоръчва Кремена. По думите й в 100 грама брашно от щурци се съдържа близо 70 грама протеин.

Недостатък на насекомите обаче е високата цена. Може да се купят онлайн, но излизат доста солено. 100 грама брашно от щурци струва около 20 лева, обясни Кремена.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook
loading...

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: