козунак без месене

Всеки може да си го направи, защото е без месене – пробвайте ТОЗИ бъркан КОЗУНАК и изненадайте всички на трапезата (рецепта)

Месенето на козунак изисква майсторство, което се придобива с доста практика. А в наше време жените работят и нямат много време за такива занимания.

Поради това си купуват готов козунак от близкия магазин. Ако имат късмет, до тях ще работи и фурна, където ги месят майсторски. Но ако желаете да имате бързо направен домашен козунак – ето един вариант.

Бъркан козунак без месене

Необходими продукти

500 г брашно

25 г прясна мая

120 г масло на стайна температура (много меко)

160 г захар

300 мл прясно мляко

3 яйца

2-3 прахчета ванилия (или 1 течна ампула)

1-2 с. л. лимонена (портокалова или др.) кора

щипка сол

За плънката – по желание – шоколад, локум, стафиди, орехи…

Как да си го направите:

Първо е необходимо да разтворите маята в хладко прясно мляко. След това разбийте яйцата в подходяща купа, в която ще бъркате козунака. Пресейте брашното и смесете всички продукти. Разбъркайте ги добре, докато получите хубава гладка смес. Можете да бъркате на ръка или с планетарен миксер, ако имате.

Покрийте купата с фолио и оставете съда на топло за около 40 минути – да втаса тестото.

Покрийте формата за печене с хартия за печене, която съвсем леко сте намазали предварително с олио. Втасалото тесто изсипете във формата. Може да сипете 2/3 от тестото и да сложите някакъв пълнеж по средата – парченца шоколад, нарязан локум, предварително накиснати стафиди или каквото ви харесва. След това покрийте с останалото тесто.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. С уговорката, че е необходимо да се съобразите с фурната си и да внимавате да не изгори отгоре козунака.

Да ви е сладко!
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply