Жоро Милионера

Помните ли Жоро Милионера? Вижте какво прави днес той!

Пловдивчанинът Георги Енев, който на 22 юни 2012 г. ограби 1,471 милиона лева от инкасо автомобил, сега работи като чистач на минимална работна заплата в затвора.

Опитите му да се пробва като дърводелец ударили на камък и мълчаливият затворник бил пренасочен към така наречената „бакелитова“ бригада.

Лишените от свобода в тази бригада се занимавали с доста мръсната и непрестижна работа да лъскат до блясък цехове на външни фирми или да чистят повърхността на пластмасови детайли преди боядисването им.

Жоро Милионера, с какъвто прякор се сдоби Георги Енев, работел в бакелитовата бригада от 4-5 месеца и се справял добре, пише „Монитор“.

Нямал претенции и изпълнявал съвестно задълженията си. Както всеки един трудово ангажиран затворник, и той получавал на месец минималната работна заплата за страната, която от 1 януари скочи на 420 лева. От нея обаче лишеният от свобода взима 40%, а останалите отиват в държавния бюджет.

Със сигурност Жоро Милионера не е на печалба от затворническата си работа като пари, но това вероятно малко го интересува. Причината е, че той продължавал да мълчи къде е закопал плячката от удара си и разчита да живее като цар, когато изтърпи 12-те си години затвор.

А работата зад решетките му позволява да скъсява престоя си на топло.

Причината е, че законът дава възможност два отработени дни да се смятат за три дни лишаване от свобода. На първа инстанция, Жоро Милионера получи 8 години затвор, след като той призна вината си, но отказа да посочи къде са парите от обира. Апелативният съд увеличи престоя му на 12 години, която присъда бе потвърдена от ВКС.

Предприемчивият пловдивчанин, с мисия в Кабул зад гърба си, работел като охрана на инкасо автомобили. Заплатата му тогава била около 500 лева, която не му стигала изобщо. На 22 юни преди 5 години той се отклонил от курса на инкасо колата и накарал колегата си да слезе да вземе по един дюнер в района на дискотека „Марс“ в пловдивския квартал „Кючук Париж“.

Докато колегата му се занимавал с дюнерите, Георги свил по ул. „Петрова нива“, зарязал инкасо колата пред номера 62-64, като междувременно успял да грабне чувалчетата с парите и да ги натовари в личната си кола „Опел Кадет“. В инкасо буса зарязал близо 17 000 евро, а след това отпрашил в неизвестна посока.

Две седмици по-късно Жоро Милионера сам се предаде, впоследствие бе и осъден.
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply