pamukkale

Вижте каква е легендата за едно от най-красивите места в света – Pamukkale

Необичайно, магически и оставя без дъх! Pamukkale, което в превод би означавало „Памучен дворец“ е още едно от невероятните геоложки чудеса на природата.

Именно Pamukkale , единствената в света, представлява набор от минерални басейни пълни с калций, каквито не могат да се намерят на нито едно друго място. Водата от басейните прелива над ръбовете и прави каскади надолу създавайки уникална туристическа атракция, която просто оставя без дъх.

Белите тераси са създали като следствие от земетресение, често срещано явление в този регион, което и позволи на топлата вода пълна с калций да избликне на повърхността.

Това геоложки чудо също е обект от древния град Хиераполис и с течение на вековете хората са смятали, че древният град и памучната дворец се сливат в едно. Всъщност, част от старите гробници са направени в рамките на този необичаен пейзаж. Но преди да бъде обявен за част от световното културно наследство това място е имало своите възходи и падения. Хората са посещавали туристическата атракция с автомобили, а много хотели „възникнали“ през нощта върху останките на Хиераполис.

Въпреки това, днес колите са забранени, а хотелите са отдавна разрушени и по този начин е възможно това невероятно място „да се възстанови“. На хората вече им е позволено да се изкъпят в басейните, но единственото условие е те да са боси.

Както всички необичайни места, така и това има своя местна легенда.

Според старите разкази, едно местно момиче било толкова грозна, че никой не искал да се омъжи за нея, поради което тя решила да се самоубие. Момичето се хвърлило в един от естествените басейни и в този момент се превърнала в красиво момиче, каквато дотогава рядко някой е видял. В този момент покрай басейните минавал благороден човек, който веднага се влюбил в нея и те са живели щастливо до края на живота си. Просто става дума за истински природен феномен – водата с минерали елегантно се спуска от източниците и създава басейни и тераси, които са меко казано ефектни!

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply