рецепта за домашно сирене

Майстор от Родопите разкри как се прави перфектното домашно сирене – рецепта на 500 години!

Майстор от Родопите прави сирене по технология от преди 500 години. Продуктът не съдържа никаква химия, а се оказва, че е подходящ и за диета.

Познатият като Салих паша, 60-годишен мъж от с. Бориково, произхожда от овчарски род. От прадядо си той знае тайната на сиренето в мех. Така в миналото хората са успявали да консервират млечния продукт.

„Всички го правиха, вече няма. Едно , че няма животни и много трудоемко е това. Почнеш ли процедурата, докато не се завърши, няма спиране“, разказва Салих Пашов.

Сирене става от всяко мляко. Но изработването на мех си иска майсторлък. Най-хубав става от малко агне.

„ Мехът е обърнат с вълната навътре, защото тогава диша. Значи отвътре навънка може, но отвънка навътре не може да поеме, за това е обърнато така. И на дъската като обръщаш, виж как се стяга и става като пита“, добавя маййсторът.

Оказва се, че сиренето, направено по този начин е много подходящо за диети.

„Няма масло вътре в това сирене. Значи преди да дойде в меха се вика бито сирене, защото се избива маслото и се изкарва, а като се тури в меха му викат мяхово сирене. А другото си е брънза, с маслото си е брънза. Па по същия начин, но не му изкарва маслото“, каза още той.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply