гадания на айните

Всички сте чували за маите, но почти никой не е чувал за айните – вижте техните гадания!

Японците са загадъчен народ. Но най-потайните сред тях са айните – малка народност, която живее на остров Хокайдо, най-северния от японските острови.

Цивилизацията почти не се е отразила на светоусещането на айните, и макар че те също прекарват голяма част от времето си пред компютъра, продължават да вярват в своите богове и да гадаят за съдбата си.

На Нова година, която айните честват заедно с цяла Европа на 1 януари, те задължително гадаят – и гаданието се нарича „Велико”. За да изпълните обреда, имате нужда от малка пръчица със заострен край – айните я наричат инау. Тя се прави от върба, която тези японци почитат като дърво на живота, или от люляк, на който приписват способността да пропъжда силите на злото. Стават и пръчки от дъб. Можете да си направите вашата инау от всякакво дърво, главното е да заострите добре края й, а на другия да изрежете с нож „бретон” от стружки.

На снега или върху земята начертайте с пръчката кръг и го разделете на секторите. Броят им е неограничен

Можете да разделите кръга на две половини и тогава на всеки ваш въпрос ще получите отговор „да” (дясната половина) или „не” (лявата половина). Ако разделите кръга на четири части, ще узнаете в кое време на годината ще настъпи дадено събитие. Накрая можете да разделите кръга на множество сектори и във всеки да напишете вероятния отговор на вашия въпрос. Гаданието ще ви подскаже коя версия ще е правилна.

И така, написали сте въпроса в кръга. След това забийте в центъра му пръчицата инау и я запалете. Айните смятат, че димът на горящата пръчка ще отнесе до боговете вашия въпрос. За отговора можете да съдите по това в кой от секторите вятърът ще отнесе пепелта.

И още:

ако гадаете за някакви неприятни неща – болести, война или дългове, изрежете на пръчицата няколко шипа: това ще ви помогне да изплашите силите на злото. „Въоръжената” с шипове инау ще прогони и болестта. Въпреки че айните са цивилизован народ, продължават да заобикалят болния с бодливи инау.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар