110 годишно пиано

Занесоха му 110-годишно пиано за акордиране, а когато той погледна под клавишите… Джакпот!

Съкровище от викторианската епоха, включващо стотици златни и сребърни монети, бе открито под клавишите на пиано от специалист по акордиране на пиана.

Съкровището ще стане негово притежание, тъй като собствениците на пианото са неизвестни, предаде БТА. Според Британския музей, натоварен със задачата да направи оценка на съкровището, монетите били открити през ноември м.г., когато 61-годишният Мартин Рикхаус трябвало да акордира 110-годишно пиано, предоставено на гимназия в Бишопс касъл в Англия.

Рикхаус констатирал, че клавишите са по-тежки от обичайното.

Впоследствие той открил десетина пакета и кожена кесия, които съдържали 900 златни и сребърни монети и били грижливо пришити към долната част на клавишите.

„Когато отворих пакетите и кесията, не очаквах да видя злато – разказа Рикхаус. – Смятах, че става въпрос за обикновени монети.“

Според местни медии находката е на стойност между 300 000 и 500 000 британски лири.

От музея уточниха, че монетите, изсечени между 1847 г. и 1915 г., са най-голямото подобно съкровище, открито в страната. Те са били скрити под клавишите в края на 20-те години на миналия век или малко по-късно. Това вероятно е било направено като реакция срещу Голямата депресия и събития, довели до Втората световна война.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар