ябълкова Шарлата

Тази ябълкова Шарлата е хитът на годината – засенчва всички останали ястия на масата!

Всички обичат Шарлата. Този лек и лесен за приготвяне ябълков пай е добър за почти всеки. Предлагаме на вашето внимание хит на сезона-2017 – рецепта за новата Шарлата, която ще украси всяка изящна маса.

Вкусна ябълкова Шарлота рецепта

СЪСТАВКИ ЗА ТЕСТОТО

300 г брашно
200 г захар
150 г масло
3 яйца
0,5 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
коричка от един лимон
4-5 големи ябълки
пудра захар за декорация
тава за печене

СЪСТАВКИ ЗА СИРОПА

400 мл вода
200 г захар
1 щипка канела

ПОДГОТОВКА

Измийте и подсушете ябълките. Не белете кората, нарязвайте ги на тънки резени от 2 мм. Ярко червената кожа ще направи розите по-интересни. Можете да редувате в една роза резени с червена и жълта кожа. За да създадете единична роза имате нужда от 7 резена. Дебели или неравномерни парчета ще попаднат в пълнежа на Шарлатата. Останките от ябълки се нарязват на малки парченца.

Изсипете вода в тенджера, добавете захарта и канелата, оставете на огъня да заври. Когато захарта е напълно разтворена, натопете ябълковите филийки във водата и оставете да поврят. Намалете огъня и варете, докато ябълките станат меки. След това ги извадете и ги разстелете, за да се охладят и да изсъхнат. Сиропът все още е полезен.

Разбийте яйцата със захар, лимонова кора и щипка сол.

Добавете маслото и продължете да разбивате. Добавете пресятото брашно и бакпулвер. Разбъркайте добре. Изсипете тестото до една трета от височината на формата , като първо поставите пергаментова хартия. Поставете слой от смачкани ябълки. Изсипете останалото тесто върху слоя ябълка.

Сега ще създадем рози от ябълки. Поставете 7 охладени парчета ябълка, както е показано на снимката. Повторете процедурата за останалите рози.

Има и друг начин за формиране на рози. Това изисква време, но розите ще се окажат по-точни.

Разстелете розата върху тестото. Дълбоко потапяне в тестото не си заслужава, това е достатъчно, за да ги пазите на повърхността на Шарлата. Печете 30-35 минути в предварително загрята фурна при температура 160 градуса. Съобразявайте се с фурната си. Проверете с клечка за зъби.

Преди да сервирате, предварително накиснете ябълковите рози със сироп. Можете да украсите тортата с пудра захар.

Такава красива Шарлота ще бъде украшение на някоя празнична трапеза и ще предизвика заслужена наслада сред хората около вас!

Ябълковите розички могат да се приготвят отделно и се поднасят с чай под формата на оригинални тортички. Не забравяйте да споделите тази рецепта с приятелите си!

Източник: bm-mall.com

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply