трептене на окото

Случва се с всеки от нас, а дори не знаем какво да направим в случая – вижте!

Случвало ли ви се е, най-често когато сте стресирани и ядосани, ъгълчето на окото ви да започне да трепти?

В това видео на Business Insider офталмологът Джоел Шуман от Ню Йорк, САЩ, обяснява на какво се дължи това явление и какво можем да направим, за да го накараме да спре, пише Obekti.bg. Научното название на трептенето на клепача е „блефароспазъм“.

То е изключително разпространено.

Повечето хора, при които блефароспазъмът се проявява в мека форма, нямат нужда от лечение. Неприятното усещане обикновено преминава за минути, но има случаи, в които може да продължи със седмици и дори месеци. Обикновено се дължи на стрес. Всякакви методи за релаксация вършат работа – дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация.

Всичко, което помага за намаляване на стреса, помага и за намаляване на спазмите в ъгълчето на окото. Умората и липсата на сън също благоприятстват появата на трептенето, както и претоварването на очите от компютърния екран. Ако напоследък сте увеличили консумацията на кафе или алкохол, добра идея е да ги понамалите – това вероятно също ще помогне, пише блогът Oftabg.

Блогът посочва още, че алергиите също могат да доведат до трептене на клепачите. Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да причини потрепване. Затова и някои лекари препоръчват капки за очи с антихистамин. Някои хора го преживяват блефароспазъм в особено тежка форма.

Трептенето в подобни случаи може да се разпростре върху половината от лицето. За това има лечение, и – макар и да звучи странно, това е ботокс, посочва д-р Шуман. Ботокс не се използва само за козметични цели. Има няколко медицински приложения и лечението на тежък блефароспазъм е едно от тях.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар