Трикове за бели зъби

С тези трикове зъбите ви ще станат толкова бели, че всеки ще си мисли, че сте ходили на професионално избелване

Усмивката не струва нищо. И ако зад нея стоят бели и сияйни зъби, това е страхотно.

Хората в наши дни харчат доста средства за зъболекари, но винаги има нещо под ръка, което лесно може да реши денталните проблеми. Представяме ви списък с храни, способни да подобрят здравето на вашите зъби.

1. Сирене срещу дъвка

Сиренето е чудесен източник на калций. Той може да предотврати появата на кариеси. Според изследвания, нивата на pH в устната кухина са много важни за здравето на зъбите. Сиренето увеличава тези нива. Така намалява риска от дентални проблеми.

Всяка дъвка стимулира слюноотделянето, което е полезно за зъбите. Но тези, съдържащи захар, могат да причинят повече вреди, отколкото ползи. Хората, които страдат от болки в челюстта или имат симптоми на темпорално-мандибуларно разтройство, трябва да избягват употребата на дъвки. Препоръчително е да използват техни алтернативни заместители.

2. Куркума срещу лекарства

Изследванията показват, че куркумата не само решава проблемите с устната хигиена, но и тези, свързани със зъбобол, подуване на венците, гингивит и пародонтит. Лекарствата, от друга страна, могат да предоставят временно облекчение, но в дългосрочен план – да причинят увреждане на зъбите. В повечето случаи прекомерната употреба на медикаменти води до сухота в устата и проблеми с венците.

3. Краставица срещу лимон

Много хора смятат, че лимоните могат да помогнат за избелване на зъбите. Според зъболекарите, тяхната прекомерна употреба води до странични ефекти, свързани със загуба на зъбен емайл. Тогава каква е алтернативата? Краставицата!

Този зеленчук съдържа фибри, които масажират венците и зъбите. Освен това сокът от краставица помага за облекчаване на пиорея. Може да откриете лимоните в различни домашни решения за избелване на зъби. Но има една уловка. Цитрусовите плодове съдържат киселина, която може да свали тънкото покритие на зъбния емайл.

4. Ягоди срещу ягодови бонбони

Тези малки червени плодове са невероятни. Ягодите са едни от най-добрите средства за избелване на зъбите и стягане на венците. Освен това са богати на витамин C, който помага за насърчаване на имунитета. Ягодите ви позволяват да се насладите не само на приятен вкус, но и на бели зъби.

Ягодовите бонбони трябва да се консумират умерено, тъй като съдържат голямо количество захар. Тя може да доведе до кариеси и кухини. Препоръчително е да миете зъбите си след всеки прием на захарно изделие.

5. Тофу срещу газирани напитки

Много хора предпочитат да консумират тофу, заради неговото високо съдържание на калций и протеини. Нека ви запознаем с още едно предимство на този натурален продукт. Той стимулира слюноотделянето, като по този начин помага за почистване на зъбите. Освен това алкализира тялото и е добър източник на калций.

Добавете този прекрасен протеин към вашата диета не само, за да подобрите здравето на зъбите, но и това на целия организъм. Що се отнася до газираните напитки, по-добре да ги избягвате. Те могат да доведат до ерозия на зъбите и кухини.

6. Зелен чай срещу черен чай

Цветът на напитката има значение! Вземете например вашия чай: колкото по-тъмен е той, толкова по-добре. Зеленият чай е богат на полифеноли, които помагат в борбата срещу бактериалната плака. Освен това контролират растежа на бактерии в устната кухина и възпрепятстват производството на киселина, отговорна за появата на кариес. В допълнение, зеления чай неутрализира лошия дъх.

Черният чай (и кафето) обаче може да причини проблеми. Той съдържа танини, които причиняват пожълтяване на зъбите.

7. Кокосово масло срещу шоколад

Кокосовото масло е чудесен продукт. То съдържа лауринова киселина, която се бори ефективно срещу бактериите в устната кухина, лошия дъх и проблемите с венците.

Всеки вид шоколад, освен черният, може да доведе до поява на кариеси. Млечният и белият имат по-високо съдържание на захар, отколкото на какао. Те са едни от основните виновници за образуването на кухини в зъбите.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply