комбуча

Наричат ​​го злато в чаша: Рецепта за напитка от преди 2000 години, ще Ви разсъни по-добре от кафето и ще засили имунитета Ви

Ако търсите напитка, която ще Ви събуди по-добре от кафето, ще подобри здравето Ви по-добре от зеления чай и ще засили имунитета Ви, тогава тази стара рецепта от преди 2000 години ще Ви помогне в това. Нарича се комбуча , здравословна, вкусна е и бързо се прави.

Всичко, което ви е необходимо, за да си приготвите комбуча у дома, е 6 с. чай, 6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, и разбира се, гъба-майка.

Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка). Билковите чайове и “Earl Grey” не са подходящи за развъждането на комбуча. Избягвайте също чешмяната вода – тя съдържа хлор, който може да увреди културата.

Пречистената, дестилираната или изворната вода са най-добрият избор. Захарта е главният енергиен източник на комбуча по време на ферментацята. Използвайте органична бяла захар. (Ако използвате зелен чай, сложете кафява). В процеса на усвояване на захарта, се отделят органични киселини и въглероден диоксид, които осигуряват характерния стипчив газиран вкус на комбуча. Колкото по-дълго я отглеждате, толкова по-ниско ще е крайното съдържание на захар в получената напитка.

Стъпка по стъпка:

1. Сварявате чая, прецеждате го и прибавяте захарта.

2. Поставяте гъбата в достатъчно широк и дълбок съд и заливате с охладения и подсладен чай.

3. Покривате съда с кърпа (с достатъчно пореста структура, за да може гъбата да диша) и го пристягате с ластик – това предпазва да не влизат други микроорганизми или насекоми, както и да не започне процес на кондензация. Оставяте на сухо, хладно и тъмно място за около 1 седмица.

4. На втората седмица вече ще видите бълбукащите мехурчета и оформилата се нова гъба отгоре. Отделяте гъбите и наливате течността в бутилки, които затваряте добре. Поставяте ги на място с температура, малко по-висока от стайната (например, точно пред вратата на хладилника), за да се газират допълнително.

5. След няколко дни може да прехвърлите бутилките в хладилника – вече са готови за консумация. От останалите гъби може да продължите да правите нов тоник.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply