тученица

Цял живот несправедливо сме го изскубвали от градината! Съвсем не е напаст, а истински Божи дар!

Това растение е добре известно на всички градинари: битката с  тученицата  често е жестока, защото тя е учудващо упорит плевел.

Нейните издънки са изключително силни, растението може да живее в продължение на 25 години!Винаги съм го мислела за напаст, докато не научих, че всъщност тученицата е лечебно растение!

Ползата от тученицата

Еднакво полезни са и дивата, и  градинската тученица . Листата на това растение са богати на витамини и минерали! Тученицата съдържа желязо в състава си, даже лесноусвоим калций. В това омразно за всички градинари растение присъства също витамин А, и то в големи количества, както и незаменими мастни киселини.

Всички тези вещества могат да помогнат за предотвратяване на рак и насърчаване на добрата работа на сърдечно-съдовата система. 

Тученицата се препоръчва при хиперактивни деца, за да се укрепи нервната им система. Чудесна идея – да замените спанака в редица рецепти с тученица! Листата ѝ са хрупкави и имат приятен аромат на лимон … Възможно е да се приготви салата от тученица със заквасена сметана и орехи, оказва се супер вкусна.

Приготвянето на тученицата съвсем не е трудно! 

Младите издънки и листа могат да се използват като гарнитура за месни и рибни ястия. Те се варят с чесън, оцет, олио, или се задушават с лук в растително масло. Вкусни стават баничките с бутер тесто и тученица, маринована с чесън.

Ето, че тученицата съвсем не плевел, а истински лекар! Споделете с приятелите си това важно откритие, защото много хора смятат това растение за безполезно!

Източник: За жената

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply