изповед на българка в Германия

Вижте разтърсващата история на една българка в Германия

Германското издание „Шпигел“ разказва разтърсващата история на българката Цана, заминала за Германия и години наред принуждавана да проституира.

Кошмар, от който все пак успява да се измъкне. Днес Цана иска да следва в университет. В училище Цана пишела стихове. Едно от стихотворенията ѝ дори е публикувано. Тогава тя е на 13. Така започва публикацията за нея.

Преди 10 години тя пристига в Германия, където бива принудена да проституира.

Цана е от малко градче в централна България. Като тийнейнджърка работи като шивачка, за да помага финансово на семейството си. „Нямаше начин да продължа да уча. Ние живеехме в мизерия. Семейството ми беше много бедно и аз трябваше да работя“, разказва 30-годишната днес българка пред германските журналисти.

Един ден я заговарят две жени. Предлагат ѝ да замине за Германия, където можела да работи като келнерка, да печели добри пари и така да помага на семейството си. Тогава Цана е на 18 и се доверява на жените. Заедно с няколко други момичета тя се качва в един микробус и така пристига нелегално в Германия. Малко по-късно обаче се оказва, че в бара в един голям германски град, където е примамена от търговците на хора, тя няма да работи като келнерка. Двама мъже ѝ казват, че тя им дължи пари за посредничеството. Пари, с които Цана не разполага т така те я принуждават да проституира. „Имах минимум по 30 клиенти дневно. Често и по 40″, спомня си тя.

В един момент младата българка започва да взима наркотици, тъй като не издържа на напрежението. Прави го в името на семейството си в България. За да може да продължи да му помага. Цана често е изпитвала страх. И днес само при споменаването на едно-единствено име, тя започва да трепери.

„Следващият път, когато те видя, ще те ликвидирам!“, ѝ казал нейният сводник.

„Той беше най-страшният сводник. Биеше ни, изнасилваше ни, чупеше ни ръцете и краката“, разказва Цана пред германското списание. Веднъж той пребил една нейна колежка с табуретка, защото не била изкарала достатъчно пари. След този случай преминал в нелегалност. И тогава Цана успява да избяга. Българката обаче продължава да проституира още няколко години. Този път без сутеньор. Целта ѝ е да събере достатъчно пари, за да си наеме нормално жилище, а после да си потърси и нормална работа, за да може и семейството ѝ да дойде в Германия.

Един ден обаче Цана получава писмо от организацията „Solwodi“, която ѝ помага да си намери квартира и я изпраща на курс по немски език. Малко по-късно Цана успява да си намери работа в една фабрика. Българката престава да проституира на 27 години. „Не е толкова лесно да оставиш миналото зад себе си. Някои от бившите ми клиенти още ми подсвиркват по улиците. Усещането е много неприятно“, разказва Цана. Междувременно тя е довела в Германия и семейството си. Четирима ѝ братя и сестри и майка ѝ не знаят, че тя е била проститутка. Но може и да се досещат.

Сега Цана има нови планове.

Тя иска да завърши гимназия, а по-късно и да следва в университет. „Повечето жени, които вече не проституират, работят като неквалифицирани работнички. Като чистачки или в кухнята на някой ресторант“. Цана твърдо вярва в себе си. „Ще уча вечер и уикендите. Така направих и с шофьорските курсове“, казва тя. След това 30-годишната българка иска да следва социални науки. Целта ѝ е да стане социален работник и да помага на други жени.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply