български учени хляб

Български учени изобретиха невероятен хляб – ядеш го, но не пълнееш

Една от първите храни, които много хора спират, за да се справят с излишните килограми, безспорно е хлябът.

Сигурно често ви се случва да разговаряте с познати и изведнъж някой от тях да каже, че не е ял хляб от… 10 години, например. На нас обаче не ни се иска да лишаваме тялото си от полезните му свойства (и най-вече вкусови качества) и честно казано, позволяваме си по една филийка на хранене. Оказва се обаче, че учени от Института по криобиология са създали хляб, който е богат на протеини, аминокиселини и белтъци, в същото време е и с ниско съдържание на натриев хлорид.

Този хляб намалява холестерола цели 5 пъти и спомага теглото да се редуцира. Подходящ е за диабетици и хора със сърдечни проблеми.

За пръв път подобен продукт се прозвежда в Европа и е сред иновациите на мегафорума за храни, вино и агробизнес, който бе открит в Пловдив.
Учените разказват, че са направили здравословния ръжен хляб в няколко варианта – с тиквено, сусамено, ленено и слънчогледово брашно. В него няма ГМО съставки, оцветители и консерванти, но пък има Омега-6, която предпазва от тумори и засилва защитата на тялото срещу бактерии и паразити.

За да бъде усвоено полезното му действие обаче е нужно да се консумира около година и половина, за да се получи антираков ефект, споделят учените. Също така те са приложили и нова технология при производството, при което процесът бива значително съкратен. Намалили са изпичането с 50 минути, защото продуктите съдържат по-малко влага. Освен това трайността е увеличена на 4 дни – за сравнение, при традиционния хляб тя е 72 часа, т.е. 3 дни.

Учените от Института по криобиология още показаха подробно меню за космонавти и алпинисти, състоящо се от супа, основно ядене и десерт. Самите субстанции са изсушени по специален метод и една опаковка тежи само 56 грама. Интересно е също, че са необходими едва 8 минути, за да се приготви ястието.

Източник: vsyakajena

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply