как да спасим детето

Спасете детето си! 7 симптома, при които всеки родител трябва да реагира бързо!

Менингитът е заболяване, което е възпаление на черепа на мозъка. Причините за това заболяване могат да бъдат много различни, но симптомите на различните видове обикновено са много сходни.

Като се има предвид, че много деца страдат от менингит, ние напомняме на родителите за симптомите, чрез които те могат да разберат нещо подобно и на които трябва да обърнат специално внимание. Разбира се, ако имате тези симптоми поотделно, не трябва да се паникьосвате, защото повечето от тях са съвсем нормални, но ако се случват заедно, не ги пренебрегвайте, без да ги проверите.

Внезапна треска

Един от признаците на менингит е треската, която се появява внезапно. Детето започва да се разклаща и се оплаква, че е постоянно потно. Температурата се повишава бързо и е трудно да се смъкне. Но това е напълно нормален симптом на обикновените настинки, така че не се паникьосвайте веднага, но също така обръщайте внимание на други характеристики при промяна на състоянието на детето.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-02.jpg

Силно главоболие

Главоболието, причинено от менингит, е не само силно, но и почти непоносимо. В този случай често болката е прикрепена към врата, но предвид факта, че главоболието е преобладаващо, не обръщаме внимание на това, откъде идва.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-03.jpg

Замъглено зрение 

Пациентите с менингит не могат да съсредоточат зрението си, поради което образът, който виждат в очите им, постоянно се замъглява и хората казват „виждам двойно“.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-04.jpg

Болка в корема, гадене и повръщане

Пациентите с менингит губят апетит и има непрекъснато гадене, което може да бъде придружено от болка в стомаха и повръщане.

Чувствителност към светлина

Друг признак на менингит е страхът от силна светлина, поради което очите на детето започват да се навлажняват, докато гаденето и главоболието се увеличават.

Невъзможност да изправите на краката си

Ако главата на пациента се повдигне срещу гърдите му, краката му веднага ще се сгънат в коленете и в тази позиция няма да могат да се изправят.

Обривът на кожата не избледнява

При менингит са възможни кожни обриви и за да можете да ги различавате от тези, които не са свързани с това заболяване, направете прост тест. Поставете прозрачно стъкло върху обрива и натиснете кожата, докато обривът избледнее.

Какво да правя?

Менингитът е опасно заболяване, така че ако забележите всички тези симптоми, незабавно трябва да потърсите линейка. Преди пристигането на лекарите, създайте спокойна атмосфера около пациента и изгасете светлините.

Кажете за симптомите, които сте забелязали и следвайте инструкциите на лекаря.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-09.jpg

Източник: За Жената

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply