10-те най-малки страни

10 от най-малките страни, за чието съществуване не сте подозирали (СНИМКИ)

На Земята съществуват над 200 държави. Сигурни сме, че сте чували повечето от тях поне веднъж.

Има обаче и някои други, по-малко известни – миниатюрни местенца, за чието съществуване дори не сте подозирали, пише obekti.bg.

Например…

Ниуе – 261,46 км², население – 1190

Ниуе е малка англоговоряща островна държава, разположена в югозападната част на Тихия океан.

Намира се на североизток от Нова Зеландия. Поради малобройното си население и малка територия, Ниуе се е присъединила доброволно към Нова Зеландия, която е една от водещите икономики в Океания.

lСнимка: emperorcosar / Shutterstock

Свети Китс и Невис – 261 км², население – 52 329

Свети Китс и Невис се състои от два вулканични острова. Общата им брегова линия е 138 км. Те имат планински релеф с вулканичен произход, като най-високият връх е Монт Мизери – 1156 м. Известни са с девствените си  плажове, буйни тропически гори и атракции, като фестивалът “Culturama“, вулканичния конус на връх Невис  и живописната железопътна линия Свети Китс.

Снимка: Sergey Kelin / Shutterstock

Княжество Хът Ривър – 75 км², население – 30 души

Разположено на 560 км северно от Пърт, Западна Австралия, Княжество Хът Ривър е основано от Ленърд Джордж Касли (вече „Принц Ленърд”) през 1970 г. след протест срещу земеделската политика на правителството. Днес то е популярна туристическа дестинация с над 40 000 посетители годишно. Простира се на около 75 кв. км. и има около 30 постоянни жители. Микронацията прави собствени възпоменателни монети и дори приема фирмени регистрации, чиято легалност обаче е съмнителна според австралийските власти.

Снимка: EA Given / Shutterstock.com

Тувалу – 26 км², население – 10 959

Тувалу  е тихоокеанска държава, която преди 1976 година е била позната и като Елис. Разположена e върху група атоли в Полинезия, между Хаваiте и Австралия. Тувалу има превъзходни плажове с рифове и палми. Територията и може да е малка, но атмосферата която се усеща там е наистина уникална.

Снимка mbrand85 / Shutterstock

Княжество Себорга – 4,91 км², население – 312 души

Себорга е село и община в регион Лигурия, северозападна Италия. Градчето е известно с претенциите си за независимост. В миналото бенедектинските монаси от Лерино закупуват земята на Себорга от графа на Вентимиля и така те се превръщат в принцове. По този начин Княжество Себорга е основано в 954 година. Монасите от Лерино са оторизирани от краля на Франция дори да коват местна монета. Националният празник на Себорга е на 20 август, когато жителите на княжеството честват със специална процесия Свети Бернард. Себорга има консулства в 19 страни.

Снимка: gab90 / Shutterstock

На Земята съществуват над 200 държави. Сигурни сме, че сте чували повечето от тях поне веднъж. Има обаче и някои други, по-малко известни – миниатюрни местенца, за чието съществуване дори не сте подозирали.

Например…

Суверенен малтийски орден – 0,012 км², население – 113 500

В Рим (освен Ватикан) ще откриете още една микро държава, наречена Суверенен орден на Малта. Тя е разположена на площ от 0,012 кв. км и заема три сгради, две от които се намират в Рим, а третата е на о-в Малта. Държавата разполага със своя собствена валута, марки, сайт, автомобилни номера и паспорти. Нейните граждани имат правото да пътуват без визи в няколко държави по света. Суверенният орден на Малта е единствената държава в света, където латинският е официален език.

Снимка: kavalenkava / Shutterstock

Науру – 21 км², население 0 9591 души

Най-малката островна държава се намира в Тихия океан, южно от Маршаловите острови. По площ тя е най-малката неевропейска държава в света – разположена е на остров от 21 кв. км.

Това е и единствената държава в света, която няма официално обявена столица. За такава жителите й считат град Ярен.

Guliver / iStock

Княжество Силенд – 0,004 км². Население – 27 души

Княжество Силенд в близо до брега на британската провинция Съфолк е най-малката държава в света, наброяваща едва 22  жители, но тя си има кралско семейство, своя валута и дори и футболен отбор. Мини-държавата е разположена навътре в морето на 10 километра от брега и на външен вид напомня нефтена платформа. Но всъщност това е изоставена крепост от Втората световна война и представлява две цилиндрични бетонни кули, съединени с желязна платформа. Сийленд обяви независимост от Великобритания през 1967 година.

Guliver / iStock

Република Молосия

Молосия е замислена през 1977 г. от Кевин Бауф като част от училищен проект и основана през 1999 г. Тя обхваща 3,34-декаровия дом на Бауф в Невада. Бауф (който, разбира се, е президент) я описва като „диктаторска бананова република” във военно положение, „заради размирици и нестихващата надвиснала заплаха отвъд границата”. Молосия, макар и непризната, има голям брой договорки с други микронации и претендира, че е една от първите държави, признали Косово.

Усилията на Бауф не са напразни – домът му привлича скромен брой туристи, като посещенията се уговарят предварително.

Снимка: Кевин Бауф, Republic of Molossia, CC BY 3.0, Link

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply