витамин Б12

Постоянна умора, лошо зрение и наддаване на тегло- всичко това само, заради липсата на този витамин!

Тялото ни е сложна система, в която всеки елемент е много важен.

Всички тези малки „зъбни колела“ са незаменими и ако нещо се обърка – системата се срива. Обикновено започва с малки проблеми, които водят до по-сериозни последици. Липсата на един от важните витамини често е отправна точка.

Един от най-важните витамини в организма ни е витамин В12, в края на краищата той насърчава нормалния метаболизъм и оптималното функциониране на клетките. Друга важна функция е участието му в производството на холин, който предотвратява мастната дегенерация на черния дроб. Холинът участва и в синтеза на аминокиселини, което в крайна сметка засяга умствената активност на човека и настроението му.

Когато тялото има дефицит на витамин В12, то започва да изпраща сигнали под формата на различни симптоми. Важно е да реагираме на това навреме и да възстановим дефицита, за да предотвратим бъдещи здравословни проблеми . А сега ще ви разкажем за симптомите, които трябва да следитеи как да се справите:

Умора

Постоянната умора е първият признак за липса на витамин В12. Това включва лошо настроение и постоянна умора. Симптомите са подобни на проява на депресия, така че хората често дори стигат до посещение на психолог.

Като цяло, умората може да възникне по различни причини, за да не се правят преждевременни изводи, по-добре е да пробвате първо с набавянето на витамина и след това, ако няма резултат да потърсите лекарска помощ

Мускулна слабост

Липсата на витамин В12 причинява не само обща умора, но и слабост в мускулите, летаргия, мързел.

Изтръпване на крайниците

В12 е причина за образуване на червени кръвни клетки, които доставят кислород до клетките. Поради пониженото ниво на кислород, може да възникне изтръпване в крайниците.

Загуба на памет

Забелязвате ли е, че често започвате да забравяте ключовете си или не можете да си спомните името на лицето, което виждате всеки ден? Това може да е следствие от липсата на витамин В12.

Бледа кожа

Поради липсата на този витамин, червените кръвни клетки могат да се разпаднат, което освобождава билирубин. От това кожата може да стане бледа. Може би се превръщате във „вампир“, но най-вероятно ви липсва B12.

Повишаване на усещането за вкус

Този симптом се среща при около половината от хората с недостиг на витамини. Има намаляване на вкусовите рецептори в езика, особено отстрани. Тези хора могат да загубят значителна част от теглото си поради факта, че храната става безвкусна.

Замъглено виждане

в редки случаи, липсата на B12 може да се отрази на зрителния нерв на кръвоносните съдове на ретината, предизвика появата на петна и ефекти, замъгляване или дори временна слепота.

Емоционални разстройства

Витамин В12 стимулира производството на серотонин, ако не е достатъчно, може да доведе до емоционални разстройства. Също така това се изразява в такива прояви като внезапни промени в настроението, повишена раздразнителност или сълзи.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Всеки от тези симптоми индивидуално показва липса на витамин В12 и в никакъв случай те не могат да бъдат игнорирани. Ако забележите промяна в обичайното ви състояние – дайте кръв, за да проверите нивото на B12 в тялото ви.

Всичко зависи от това колко ниско е нивото на витамин в кръвта ви. Преди да приемате витамини под формата на хапчета, консултирайте се с вашия лекар. Той ще предпише правилната доза.

Има един важен момент – използването на комбинирани витамини. Витамин В12 работи само във връзка с фолиева киселина и за идеалното му усвояване е необходимо да добавите и B1 и B6.

За да избегнете липсата на витаминът, трябва леко да преразгледате и храненето си . Необходимо е да се добавят следните продукти: телешко месо, птиче месо, яйца, зърнени храни.

В края на краищата, повечето от недостига на витамини се дължи именно поради небалансирано хранене и дори прекомерно потребление на кафе. В рисковата група са и възрастните хора и вегетарианците.

Много често в забързаното си ежедневие, ние не обръщаме внимание на всички тези симптоми, защото те изглеждат незначителни. Можем да ги пренебрегнем, заради стреса, на който постоянно сме подложени. Но просто не правете това, за да не си докарате по-сериозни последици. Грижете се за себе си и за вашето здраве!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply