30 години по-късно: Ето как изглежда първото ин витро бебе у нас? (ВИДЕО)

9 юни е Денят на репродуктивното здраве. Преди 30 години на този ден се ражда първото българско бебе ин витро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет, съобщава Нова тв.

В Плевен ще се съберат бащите на българската ин витро медицина и техните ученици. Програмата за деня включва безплатни консултации със специалисти от повече от 14 клиники по репродуктивна медицина и експо алея с пълна информация за възможностите и условията в различните клиники. Зад инициативата стои сдружение „Зачатие”.

Илияна Тирилова е първото бебе ин витро, заченато у нас. Появява се на бял свят през 1988 г-. Днес тя живее в Чикаго и е кръстена на лекаря, извършил процедурата – проф. Илия Ватев.

Точно преди 30 години България става първата страна в Югоизточна Европа, в която на бял свят се появява първото бебе в епруветка. Щастливите родители са Таня и Крум Тирилови от малкото градче Рила.

Въпреки, че през 1988 г. ин витро процедурата е била нещо ново и неразбрано, Илияна никога не се е чувствала различна от останалите деца.
Проф. Илия Ватев е млад лекар, когато извърша първата процедура у нас.

Днес, благодарение на него, със същата процедура на бял свят са се появили над 1000 бебета. Илияна живее при баща си в Америка. Крум Тирилов е собственик на фирма за ВиК услуги, а след завършването на Чикагския университет Илияна започва работа в банка.

На снимката: Проф. д-р Илия Ватев и Илияна Тирилова
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply