Орхан Мурад: От „Закрила на детето“ ни проверяваха заради Сузанита

– Г-н Мурад, дъщеря ви Сузанита отново предизвика много сериозен медиен шум с последния си клип. Търсиха ли от „Закрила на детето“ контакт с вас?
– Не.  Няколко пъти я проверяваха дали е с родител на участията. Но тя винаги ходи с майка си, така че няма проблеми.

– Как ще коментирате сцените, в които тя пуши трева и имитира, че прави орална любов на певеца Ангел?
– Просто показва живота такъв какъвто е. Пресъздават живота в клип. Има провокация, разбира се. Иначе няма да има скандал. На предишната песен „Без коментар” всичко беше супер, но нямаше такъв успех. Всички така постъпват. Това продава. Но не значи, че ако изиграеш една такава роля във филм или клип – в живота си това. Казвам го за хиляден път.

– А вие пробвали ли сте някога някакъв вид наркотик?
Много пъти, особено в миналото, когато пеех на богати хора, са се опитвали да ме черпят. Никога не съм пробвал и никога няма да опитам. Това е нещо, което ненавиждам много силно. Аз даже и цигари не пуша.

– Има ли теми табу за вас? Говорите ли си със Сузанита за секс, наркотици и давате ли й полезни съвети, които да я предпазят от капаните на живота?
– Да, говорим си много. Тя е силен характер и буйна тийнейджърка, но съм сигурен, че много неща ще й останат в главата от това, което си говорим и съветваме.

– Вие провокирахте със скандалния проект „Де бре де“, в който пеете за секс, девственици, сводници и калугери…
– Това е протест-псувня срещу ненормалността в държавата. Заради това, че на хубавите песни никой не обръща внимание, включително и националните телевизия и радио. Хубавата ми песен „Ако знаеше“ така и не успя да пробие в БНР, защото робуваме на комплекса на заклеймяването и слагането на всичко под общ знаменател. В нашия случай, щом се числиш към попфолка, т.е. ти си чалгаджия, дори да направиш страхотна песен, не може да те излъчват по БНР. Е как да не протестирам!

Заради това, че се толерира опростачването на народа чрез целенасочени политики – от 28 години насам, за което са виновни и политиците, и журналистите – техните слуги.

За това, защото изгониха читавите хора – съвсем съзнателно, за да не им пречат да ограбват родината ни. За това, че съсипаха всичко – образование, култура, здравеопазване и всяка друга индустрия и обрекоха хората на глад и мизерия. За това, че си плащаме като попове за винетки, данъците на колите, данъци за сгради и смет, а

живеем в мръсотия, дупки, разбити пътища и тротоари

и недостъпна за много хора с увреждане среда. За това, че подхвърлят трохички на пенсионерите, които цял живот са работили и са изграждали тая страна. За това, че подхвърлят още по-малки трохички на хората с увреждания, които са оставени на произвола на съдбата и буквално бедстват.

Толкова ли тежеше на бюджета този професионален хор на съюза на слепите, че така позорно го разтуриха и сега над 60 талантливи незрящи певци нямат препитание?! А този хор, в който съм пял и аз от 86-а до 88-а година, преди да ме приемат в консерваторията,  прославяше България и българските песни и композитори по цяла Европа. Не стига това, ами и пенсиите им били много, щели да им ги вземат. Само човек с увреждане знае, колко скъпо му излиза всичко и как трябва да си плаща, за да го придружават.

Заради това, че безнаказано влизат в домовете, ограбват, бият, изнасилват – особено по селата в къщите на стари и самотни хора. Заради това, че се срина ценностната система на народа – всеки гледа да преебе другия – брат сестра, майка, баща, съсед, колега или пък непознат – няма значение. Затова, че фейсбук, злобата и завистта станаха локомотиви на постъпките на хората – най-вече на децата и младите. За това, че никой не протестира, а остатъкът от прекрасния български народ продължава да търпи това.

Това е нашият протест. С него искаме да кажем – майната ви, спрете се. Насреща имате хора, човешки същества, с човешки съдби.

Престанете да се подигравате с нас

Това, което откраднахте, ще ви стигне – и на вас и на праправнуците ви. Стига толкова.

А на нашите сънародници – събудете се. Стига сте търпели това. И на моралистите да кажем: „Не ни критикувайте, не ни оплювайте, оставете на мира нас и семействата ни, ами се замислете и действайте“. Такива песни винаги е имало и ще има. Пушкин, Елин Пелин, Пеньо Пенев, Йосиф Петров и много други велики писатели и поети са писали такива неща. Който не харесва, просто да не слуша. Нали за това има в ютуб възрастово ограничение.

– Бихте ли записали дует със Сузанита и отново ли на дневен ред ще бъде провокацията?
– Ние даже вече имаме заедно едно парче. И това е моята стара песен „На море“, само че с нов аранжимент и ново модерно регетон звучене и рап в куплетите. Много е готина, без провокации, да видим как ще се посрещне от аудиторията.

– Чухте ли, че в медиите плъзна колаж на вас и бележития български революционер и поет Стефан Стамболов (неговият лик е на банкнотата от 20 лв. – б.а.), с когото много сте си приличали…
– Не, не съм чул. Помня преди години, че се носеше слух, че първокласници сбъркали Ботев с мен, като им показвали различни портрети на български революционери и будители. Това, ако е вярно, е жалко – за образованието, разбира се.

– Липсват ли ви 90-те години, когато бяхте на върха на славата? Дайте положителните и отрицателните страни на онова отминало време?
– Липсват ми, че как иначе – бях по-млад, народът тогава слушаше песните – не ги гледаше само. И като се слушаха песните, ние правехме истински песни –  с хубави текстове. А певци бяха само такива, дето могат да пеят – нямаше компютърното изправяне на фалшивото пеене. Но най-вече ми липсват готините хора от онова време. Както казах, направиха така, че по-силните, по-способните и креативни хора напуснаха родината.

– На кои т.нар. мутри сте пели и уважаваха ли ви като творец? Имали ли сте някакви по-куриозни ситуации с тяхно участие?
–  Пял съм на почти всички. Имаха добро отношение и към мен, и към колегите. Бяха мъжки момчета.

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ

 

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply