Не яжте тези храни, ако страдате от хронично бъбречно заболяване

Хората с хронично бъбречно заболяване (CKD) трябва да ограничат количеството калий, което консумират, тъй като бъбреците им не могат да го преработят правилно, а това води до натрупване на този микроелемент в кръвта. Високите калиеви нива могат да причинят неравномерен сърдечен ритъм, мускулни спазми и др. Ниските нива на калий пък могат да доведат до слабост на мускулите. Лекарят или диетолог трябва да посочат точното количество калий, което да консумирате. Висококалиеви храни, които хората с CKD трябва да ограничават или избягват, са: ядки, бобови култури, млечни продукти, банани, ястия от заведения за бързо хранене, спанак, домати и др., твърди сайтът medicalnewstoday.com.

Нискокалиевите храни са по-безопасна възможност за хората с CKD. Според Американската бъбречна фондация ограничената на калий диета позволява прием по 2000 милиграма калий дневно. Въпреки това лекарят или диетологът е най-компетентен да съветва хората за техните индивидуални нужди. Има много храни, които са с ниско съдържание на калий. Хранене с повече от една порция може да превърне нискокалиевия вариант във висококалиева закуска. От съществено значение е да останете в рамките на препоръчаните дози. Ябълките, повечето плодове, включително къпини, боровинки, ягоди и малини, грозде и гроздов сок, ананас и сок от ананас; зеленчуците като моркови, броколи, краставици; въглехидратни храни като бял ориз, юфка и хляб (не цели зърна) и др. са препоръчителни.

Какво представлява хроничното бъбречно заболяване?
Според Американската бъбречна фондация CKD засяга над 30 милиона американци и е резултат от постепенна загуба на бъбречната функция във времето. Причините за CKD включват високо кръвно налягане и диабет. Бъбречната функция може да се влоши с течение на времето. Възможно е бъбреците да спрат да работят напълно, но това е рядко. С правилното лечение и диетични промени хората с CKD могат да водят здравословен живот и да избегнат усложнения. Няма лечение за CKD, но диетата може да управлява симптомите и да поддържа функционирането на бъбреците.

Повечето хора контролират заболяването си със здравословен начин на живот и правилно лечение на основните си заболявания: диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. В ранните стадии на бъбречното заболяване човек може да не изпитва никакви симптоми. Когато CKD напредне, това може да причини умора, подути глезени и крака, задух, чувство на гадене, кръв при уриниране.

Ограничаване на калий при CKD
Когато бъбреците не успяват да премахнат излишния калий от тялото, това му позволява да се натрупа и да причини проблеми. Осигуряването на високи нива на калий в кръвта се нарича хиперкалиемия. Високите калиеви нива обикновено се натрупват постепенно. Симптомите на високите нива на калий включват мускулна слабост, скованост, изтръпване, гадене. Тези симптоми са животозастрашаващи и човек трябва да потърси незабавно медицинска помощ. Затова хората с хронично бъбречно заболяване трябва да контролират количеството калий, което приемат с храната. От съществено значение за тях е да ходят редовно при лекаря си, за да следят бъбречната функция. Може да помогне и консултацията с диетолог, който да състави индивидуален хранителен режим на пациента.

Борис АЛЕКСАНДРОВ
Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply