Д-р Стоян Маринов: Лошият дъх може да е признак на сериозни заболявания

Д-р Стоян Маринов завършва Медицински университет-София, Факултета по дентална медицина. Редовен член е на Българския зъболекарски съюз. От 2006 г. до момента посещава различни форуми за обучение, както и семинари и курсове, конгреси по детска стоматология и ендодонтия. Също така се занимава активно с пародонтология и възстановителна стоматология. От 2011 г. д-р Маринов е преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” по специалност “Стоматологична терминология и здравен мениджмънт”. От 2014 г. открива кабинет, в който практикува до момента.

През 2016 г. е един от отличените зъболекари с награда “Лекарите, на които вярваме” – инициатива, организирана от вестник “24 часа”.

– Д-р Маринов, защо лошият дъх се определя като социалнозначим проблем?

– Лошият дъх (халитоза) е проблем, с който се сблъскват много хора по света. Повечето от тях започват да се отчуждават от околните поради ред причини. Те нарушават социалните си контакти, придобиват ниско самочувствие, затварят се в себе си и се депресират. Някои от тях започват да се самонабеждават, търсейки вината в себе си. Голяма част от тези хора не знаят, че лошият дъх може да се дължи на здравословен проблем.

– Какви могат да бъдат причините за лошия дъх?

– Лошият дъх се причинява от множество фактори, които трябва да бъдат подложени на анализ от съответния стоматолог. Някои от факторите, водещи до халитоза, са незначителни и лесно може да бъдат отстранени и пациентът да подобри стандарта си на живот.

– Каква е връзката между занемарената орална хигиена и лошия дъх?

– При занемарената орална хигиена се натрупва зъбен камък по зъбите. Започват възпалителни заболявания на венците, вследствие на което се отделят токсини, които са с лоша миризма. При тези заболявания в не редки случаи се наблюдава отделяне на гноист секрет от венечните джобове с лоша миризма.

При не добрата орална хигиена в устата започват да се развиват сяропродуциращи бактерии. Освен тях се заселват и анаеробни (не дишащи) бактерии, които разграждат захарите без кислород, вследствие на което се отделят вещества с неприятна миризма.

Тези възпаления могат да бъдат повлияни чрез правилна стоматологична помощ. Наличието на кариозни зъби и силно разрушени корени също довежда до лош дъх. Това са поправими неща, ако се вземат навременни мерки.

 

 

Д-р Маринов

– Защо при намалено слюноотделяне също може да се появи проблемът с лошия дъх?

– Намаленото слюноотделяне при някои болести като ксеростомия, синдрома на Микулич или при прием на лекарства водят до заселването на бактерии. От друга страна, постоянното слюноотделяне води до естествено почистване на лигавиците и зъбите.

При болести като синузит например се наблюдава гноист секрет в синусите. Тъй като носната и устната кухина са свързани, този гноист секрет се стича към гърлото и отделя неприятна миризма.

При болестите като диабет, белодробни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопръстника някои орални тумори и бъбречни заболявания се наблюдава промяна на дъха, свързана с промяна на метаболитните процеси в организма

Хора, които носят дълго време снемаеми цели или частични протези, придобиват също халитоза. Това се дължи на просмукването на орални течности в пластмасата. От друга страна, занемарената хигиена на протезните конструкции също в голяма степен влошава миризмата. Пациентите трябва да знаят, че тези протези е нужно да се мият редовно, тъй като пластмасата старее и е идеален “резервоар” на бактерии. Те от своя страна образуват лошо миришещи вещества.

Приемане на някои видове храни също променя дъха на пациента, както и при консумация на алкохол или тютюневи изделия.

– Знаем за вредата от тютюнопушенето върху белите дробове и сърдечносъдовата система. Но за това как влияят цигарите върху зъбите не се говори много?

– Цигарите вредят на целия организъм. В тях се съдържат огромно количество токсични вещества. Има наличие на цял букет от катрани, бензопирен, никотин, тежки метали и др. Тези вещества по пряк или косвен начин оказват влияние върху различни тъкани, включително зъбите и лигавиците на устата. Тютюневият дим преминава по-бързо през устната кухина, но дори и малкото му преседяване там оказва патологичен ефект. Цигарите свиват кръвоносните съдове на лигавиците в устата. Това води до намаляване на кръвотока и изхранването на тези тъкани. От друга страна, в този дим се съдържат множество вещества с тъмен цвят. Те оцветяват зъбите и с течение на времето потъмняват. Започват да губят блясъка си и после придобиват жълто-зеленикав оттенък. С течение на времето и прекомерната употреба на цигари започва и оцветяване на венците – те придобиват черно-кафяв цвят. При употребата на тютюневи изделия се намалява и количеството на кислород в устата. Това води до развитието на анаеробни микроорганизми (недишащи). Те са отговорни за редица болести и възпаления в устата като например пародонтоза.

– От какви заболявания по-често страдат пушачите?

– Заради пушенето много по-често в устата се развива рак на долната устна. Той се дължи на хроничната травма от фаса и от топлината, която при горене на цигарата изгаря финия епител на устата. Също така канцерогенните вещества влияят върху израждането на клетките и промяната им в ракови.

Пушачите се разболяват по-рано от пародонтоза в сравнение с непушачите. Това се дължи на по-бурното развитие на микроорганизмите, а също и на намаления кръвоток в устата. При пушачите устната хигиена се намалява, което води до развитие на кариес, гингивит и пародонтоза. При тях много по-често се наблюдава рак на езика, вермилиона, на ларинкса, на гласните струни, на лигавиците.

При закоравелите пушачи, пушещи над две кутии на ден, по-често се случват наличието на некротични лезии по устни и лигавици. При пушачите се наблюдават и преканцерозите от типа на левкоплакията.

– Какво трябва да направим, ако усетим, че имаме лош дъх от устата?

– При усещане на промяна в дъха е наложително да се потърси помощ от дентален лекар (зъболекар), тъй като това може да бъде симптом за множество различни заболявания. Не е добре да се предприема самолечение по никакъв начин, защото това може да доведе до задълбочаване на проблемите.

– Много от хората се опитват да прикрият проблема, като дъвчат дъвки, използват спрейове и освежители, смучат ментови бонбони. Това може ли да реши проблема?

– Всички тези способи са временно решение на проблема, понеже ефектът е малотраен. Отлагането на прегледа при стоматолог може да доведе до сериозни проблеми.

Абсолютно изчезване на лошия дъха няма как да се постигне. Той може да бъде сведен до минимум при поддържането на добра орална хигиена, съчетана с професионална хигиена, провеждана на всеки шест месеца от стоматолог. Това означава много добро почистване на зъбен камък и зъбна плака от всички джобове около зъбите. Трябва да се премахнат наличните кариеси и разрушени зъби. Пациентите трябва да мият зъбите си поне сутрин и вечер. Да не забравят измиването на езика, тъй като по него има вкусови папили, които са грапави и между тях също могат да се задържат хранителни остатъци и бактерии. Използването на конци за зъби и вода за уста също намалява значително халитозата – лошия дъх. Хубаво е след хранене зъбите да се изплакват с вода и да се дъвчат дъвки без захар за нормализиране на киселинността в устата. Тази мярка предпазва и от кариозни заболявания по зъбите. Пациентите, имащи протези, трябва да ги мият всяка вечер и да ги държат във вода за през нощта. Протезите трябва да се изплакват и с таблетки за дезинфекция.

Кои са основните фактори за появата на халитоза?

Халитоза може да се появи вследствие на множество фактори или на комбинирането на някои от тях. Тя се предизвиква най-често от:

• занемарената орална хигиена

• зъбен камък и зъбна плака

• кариеси

• разрушени зъби и изостанали корени

• пародонтоза

• гнойни инфекции

• различни видове бактерии

• намалено слюноотделяне (болестта склеростомия)

• възпалени лигавици

• синузит

• абсцеси

• захарен диабет

• язва

• белодробни заболявания

• стомашно-чревни заболявания

• бъбречни заболявания

• кахексия

• някои тумори

• хора, носещи стари протези

• различни храни

• алкохол

• тютюнопушене

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply