Точки при болка в сърцето
Внезапно се появава тъпа болка в областта на сърцето? Не я отминавайте просто така, защото тя може да премине в остра и да се разпространи по лявата ви ръка, чак до челюстта.

И в двата случая би ви помогнал точков масаж на лицето или т.нар. акупресура. Няколко думи за теорията на този вид масаж. Основава се на философията на китайската медицина и акупунктура. Същността й е в следното: физическото, психическото и емоционално здраве на човека зависи от енергийния баланс, осъществяващ се в т.нар. „енергийни канали. Всеки от тях е свързан с функцията на даден орган или физиологична система, но тук ще спрем вниманието ви върху сърдечно-съдовата система. Въпреки че върху лицевата част на главата са разположени цели 14 точки, то нас ни интересуват само 3 от тях, под които тече енергийният поток на сърдечно-съдовата система.

По височината на лицето от горе надолу, тези точки ще намерите лесно, съответно на следните места:

№3 – върха на носа; №1 – под носа и над горната устна, която точка в същност, обединява в случая две точки – близнаци, всяка под съответната ноздра (№1’ и №1”); и №2 – в падинката между долната устна и брадичката.

А как следва да извършвате точковият масаж? Просто притиснете точката за няколко секунди, бройте до 5 и отпуснете. Това повтаряте периодически няколко пъти, докато неприятните симптоми в гърдите не изчезнат. Освен върху лицето, има и други точки по тялото, които може успешно да масажирате. Една от тях ще намерите лесно, разположена отстрани на нокътя на безимения пръст, малко под неговата средна линия, по-близко до основата му (точката е означена със син цвят на втората рисунка).

Друга лесно за намиране точка е върху нокътя на палеца – върху нея въздействате чрез кратък, но интензивен натиск, а може и да убодете не надълбоко мястото с върха на скалпел или нож, или с игла (може и да е карфица или безопасна игла). При горните два случая действате с противоположната ръка (може да ви помогне и някой сведущ, ако не се справяте). В допълнение, разтривате дланите си една в друга, за да ги затоплите. Все пак, ако болката продължава да нараства и да се разпростира в лявата половина на тялото, то ще се наложи да потърсите спешно медицинска помощ! Дано това не ви се случи!

Точката, която ще ви представим, може да се намери лесно, така че опитайте веднъж и щом почувствате облекчение, никога няма да забравите за нея.

Точката е разположена почти в средата на нокътя, близо до основата на безименния пръст. При правилно натискане върху нея, ще почувствате лека болка, а ако не сте попаднали на правилната точка, ще разберете, защото просто ще почувствате натиск върху целия нокът пише mall359.com.

Когато почувствате леко убождане, ще трябва да натиснете точката и да я задържите за няколко секунди. Отпуснете и притиснете отново, повторете 5-10 пъти или докато не се почувствате по-добре. Облекчението идва веднага, щом почувствате как сърцето се „отпуска“. Дишането става по-леко, погледът ви се прояснява, ефектът е незабавен!

Допълнителни препоръки:

Интензивна (до болка), но кратка акупресура на нокътя на палеца или убождане с остър предмет върху биологично активните точки, разположени в основата на нокътя на малкия пръст с помощта на противоположната ръка.

Хванете с палеца меката част на ушите си. Извършете интензивно разтриващи движения нагоре и надолу. Трийте до усещане за парене в ушите, но не по-малко от 20 пъти.

За стимулиране на сърдечната дейност и дишането при алкохолно отравяне е препоръчително да се направи точков масаж с натискане и отпускане на точките с палеца за 0,5-1 минути.

Точка 1 се намира в средата на горната устна. Масажира се в седнало или легнало положение.

Точка 2 се намира в центъра под долната устна. Масажира се в седнало или легнало положение, може в същото време да се масажира и точка 1- с показалеца и средния пръст едновременно.

Точка 3 се намира в центъра на върха на носа. Разтрива се между пръстите.

Източник: vipnews168

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар