жени над 40 съвети

Много важно е, ако сте на 40 или повече години, да ядете тези храни! Иначе костите ви може да…

Когато навършите 40 години, точно както пеленачетата имат нужда от минерали за подсилване на костите, вие също имате нужда.

Ще кажете „Трябва повече калции – от добавка или храна!“. Да, но не само калций. Сега ще ви посоча и останалите:

Фосфор за зъбите и костите – помага за по-добрата абсорбация на калция. Има го в месото, яйцата, хляба, ориза, елдата, просото и булгура.

Магнезий – поддържа количеството костна маса и взаимно се допълва с калция за по-добра абсорбация и на двете. Има го в соята, марулята, ядките, зелето.

Мед – подпомага синтеза на костни клетки, но и на сърдечно-съдовата и дихателните системи. Има го в ядките, семената, пшеницата, триците и морските дарове.

Манган – участва в синтеза на около 200 протеина, много от които са участници в създаването на костите. Има го в ядките, боба и целите зърна.

Цинк – ако го няма в достатъчно количество, костната тъкан се синтезира и възстановява много по-бавно. Има го в бобовите растения, морските дарове и червеното месо.

Борон – подпомага хормона, който отговаря за асимилацията на фосфор, калций и магнезий. Има го в ябълките, морковите, гроздето и крушите.

Желязо – участва в синтеза на колаген, което укрепва костите. Има го в бобови растения, яйца, говеждо месо, карантия.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар