Ако обичате да си пийвате на плажа, след като прочетете това, едва ли вече ще го правите

Ако обичате да си пийвате на плажа, след като прочетете това, едва ли вече ще го правите

Специалистите отправят поредното предупреждение за всички, които са на почивка на морския бряг. А именно – кога съчетаването на горещината на плажа и „охлаждането” с алкохол може да се окаже доста опасно за здравето. Въпреки общоприетия съвет в часовете между 12 и 17 да си почиваме в хотела или поне на сянка, на морския бряг има доста хора. И много от тях, за съжаление, не само не правят опит да се спасят от палещите слънчеви лъчи на сянка, но се и опитват да се „охладят” с алкохолни напитки.
До какво може да доведе това неразумно поведение?

„Жаждата не може да се утоли с алкохол”, категорични са медиците. Дори статистиката го потвърждава: голям процент от удавените в морето хора са се намирали в алкохолно опиянение. Жегата е опасна за организма сама по себе си, обясняват медиците: сърцето бие по-често, съдовете се разширяват, за да доставят повече кръв към горните „прохладни” слоеве на кожата. Когато това е недостатъчно, организмът започва да се изпотява, което значи да се обезводнява. Прегряването може да провокира главозамайване, главоболие и припадък. При топлинен удар освен всичко друго се нарушава и яснотата на мислене, а температурата на тялото се повишава до 40 градуса”.

Според лекарите горещината засилва токсичното действие на алкохола, дори той да е в минимални количества. Високата температура спомага за повишаване на отделянето на пот. В резултат на това нараства потребността от още по-голямо количество течности. Утолявайки жаждата с алкохол, човек понася много по-зле горещината и само отлага времето за настъпване на топлинен удар.
Алкохолът повишава кръвното налягане и създава допълнително натоварване за съдовете и сърцето. Освен всичко друго основната опасност от напиването в горещината се заключава в това, че в състояние на опиянение е по-трудно да разграничите симптомите на прегряването (главоболието, сухотата в устата, прилошаването) от класическите алкохолни симптоми. Ако се напиете бързо, може и съвсем да не забележите тези наистина тревожни признаци. По тази причина човек се напива много по-бързо, отколкото си е мислел. Много хора смятат, че чаша ледена бира или сайдер на плажа ще им помагат да се охладят. Но това е лъжливо твърдение. След чаша бира или слабо вино (сайдер) температурата на тялото действително се понижава, но след това леко нараства.

ричината е не само в разширяването на кръвоносните съдове и повишеното отделяне на пот, които се провокират от алкохола. Причината е по-скоро в поведението на човека: когато стане горещо, той несъзнателно търси начини да се „поизстуди и охлади”.

Медиците обясняват, че в горещото време могат да възникнат мънички тромби, най-често в кръвоносните съдове на краката. Тези съсиреци кръв заедно с общия кръвоток попадат в сърцето или мозъка и могат да предизвикат запушване на малките кръвоносни съдове. Най-тежките последствия от това са инфарктът и инсултът. А животът на невроните в главния мозък от момента на прекратяване на кръвотока по мозъчния съд е броени минути. Алкохолните и енергийните напитки са бомба със закъснител. Кофеинът и алкохолът в горещините отначало увеличават работоспособността на организма, но след това го водят до рязко изтощение, принуждавайки го при това да губи много течности.

Действие на спиртни напитки:
Водка и ракия. Повишава се кръвното налягане, учестява се пулсът, кръвоносните съдове се разширяват, в кръвта се повишава съдържанието на адреналин и норадреналин, променя се концентрацията на глюкоза, започва ускорена изработка на стомашен сок, появява се кислороден глад на мозъчните клетки.

Бира. Разширява големите и свива малките кръвоносни съдове, повишава кръвното налягане, учестява сърцебиенето, затруднява дишането, могат да се появят болки в сърцето. Появяват се отоци по краката. В повечето случаи човек започва да „затъпява”.

Вино. Тази напитка действа по различен начин на кръвоносната система, зависи от това дали виното е сухо или трапезно, бяло или червено. Във всички случаи се отразява негативно на общото състояние на организма. Бързо настъпва умора, притъпява се вниманието.

И храната подпомага бързото напиване
Оказва се, че причината за бързото напиване е не само в количеството и качеството изпит алкохол, но зависи и от продуктите, които сте си сложили „за мезе”.

Мазното месо и пушените месни продукти. Когато сте на трапеза с приятели и близки, черният дроб е принуден да работи в засилен режим, за да обезврежда токсините, които постъпват в организма както с големите количества не много здравословна храна, така и с алкохола. Всичко мазно и пържено удължава действието на алкохола и това е допълнително натоварване не само за черния дроб, но и за стомаха и жлъчния мехур.

Грозде, диня, пъпеш. Алкохолът в съчетание с плодове засилва процесите на ферментиране, защото в организма постъпва повече захар. Тези продукти не бива да се съчетават с алкохол, а също така мангото и грейпфрутът. Имайте предвид, че именно грейпфрутът блокира чернодробните ферменти, които разтварят отровните, токсичните вещества в организма. Така спиртът остава дълго време в организма в неразтворен вид и в крайна сметка може да доведе до алкохолно отравяне.

Пресните домати. Те съдържат органични киселини и в съчетание с алкохол, особено с водка, провокират метеоризъм и други храносмилателни проблеми. Сосовете обаче, кетчупът и доматената паста не оказват такъв ефект, затова тях, както и доматен сок можете да употребявате.

Сладкиши. Алкохолът и захарта се преработват практически по един и същи принцип, но организмът първо обработва захарта, защото тя е енергийно по-ценна, докато алкохолът се разтваря по-бавно. В резултат на това произтича отделяне на инсулин в кръвта, бързо напиване и отвратителен махмурлук, тъй като организмът вече се е отровил от токсичните вещества от алкохола. Дори и шоколадът не е за препоръчване, защото наред с алкохола натоварва много задстомашната жлеза.

Газирани напитки и енергийни напитки. Категорично не трябва да пиете алкохол със сокове, газирани напитки със захар и енергетици. Газираното дразни стомашната лигавица и повишава скоростта на усвояване на алкохола. Резултатът е бързо напиване и тежък махмурлук. Енергийните напитки съдържат много кофеин и захар. А съчетанието на алкохол и кофеин може да доведе до повишено артериално налягане, дори до инфаркт и инсулт.

Кафе. Въобще алкохолът не бива да се съчетава с горещи напитки, а навикът да добавяте коняк в кафето може да провокира хипертонична криза и спазми на мозъчните съдове.

Какво да предприемете на другата сутрин?
Много често махмурлукът не може да бъде избегнат. Ако сте на почивка и имате възможност да си отспите, да „проспите” неприятните симптоми, това е добре. Диетолозите предлагат да избягвате мазната храна, въпреки че точно тогава най-много ви се яде мазничко. Хапвайте по малко и пийте повече обикновена вода. Вече има доста голямо разнообразие от хапчета против махмурлук, които обаче не са кой знае колко ефективни. Повечето от тях съдържат сода в състава си, която балансира киселинната среда, аспиринът действа агресивно като дразнител. Имайте предвид, че по-полезни и ефективни са абсорбиращите средства. Те помагат бързо да изкарате от организма останалия алкохол: най-добре е да ги пиете още вечерта преди сън, но и на сутринта ще ви помогнат.

Кафето обезводнява, стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. Ако и след едно кафе не се ободрите, изпийте чаша обикновена вода. И не на последно място, не се насилвайте следобед или вечер да наваксате пропуснатата сутрешна тренировка. На организма са му нужни сили, за да преработи вредните вещества, а упражненията само отнемат тези сили.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply