Може ли да се отслабне с ленено семе Ето истината

„В последно време Интернет е „изпъстрен” със заглавия и статии за едва ли не животворната и чудодейна полза от лененото масло. Всеки втори експерт по отслабване уверява, че този „вълшебен” продукт е същински „склад” на полезни вещества, а само една супена лъжица масло от ленено семе, изпита на гладно, повишава бързината на реакциите, подобрява дейността на главния мозък, зрението, паметта, състоянието на кожата и косата, понижава кръвното налягане и много други.

Също така в Мрежата битува мнението, че лененото масло е много ефективно в борбата с наднорменото тегло. „Истината обаче е, че всичко изредено по-горе е само отчасти вярно. А към стапянето на подкожната мазнина маслото от ленено семе въобще няма никакво отношение”, казва д-р Олег Иришкин – кандидат на медицинските науки, специалист по спортна медицина и спортна диетология, експерт-диетолог към мрежата фитнес- клубове „X-Fit“.

масло, разбира се, е полезно, тъй като съдържа незаменимата мастна киселина от групата Омега-3, а именно алфалипоева киселина. Тя е необходима за антиоксидантната защита на организма, използва се за профилактика на атеросклерозата и подобрява обмяната на веществата. Обаче няма нито едно потвърждение, че употребата на ленено масло спомага за стапянето на подкожната мазнина. Намаляването на мастната маса на тялото е много трудоемък процес, който включва в себе си множество елементи: общо понижаване на калоричността на хранене; баланс на белтъчините, мазнините и въглехидратите; получаване на необходимите микроелементи като триптофан, хром, селен, цинк и т.н. Също така на организма са му необходими достатъчно незаменими мастни киселини, които се съдържат само в мазната риба, както и много други компоненти на храненето. Изводът е, че употребата само на ленено масло няма да доведе до понижаване на теглото.

Между другото, що се отнася до разпространената препоръка на фитнес-експертите да се пие масло от ленено семе на гладно за бързо отслабване, това е грешно. Такъв съвет можеш да чуеш от треньори, които са далеч от медицината. Истината е, че ако човекът има скрит гастрит или ерозия в стомаха, след употребата на ленено масло може да се случи обостряне. Така че този продукт е най-добре да се употребява в комплекс с други компоненти от храненето. Например, добавяйте ленено масло в зеленчуковите салати, но като спазвате необходимата обща калоричност на хранене и баланс на мазнините. Може и да се разочароват представителките на нежния пол, но само с ленено масло няма да се сдобият с привлекателна и стройна фигура. Не забравяйте, че употребата на масло от ленено семе, без спазване на базовите принципи на здравословното хранене, може да доведе до сериозни проблеми със здравето!
Източник: Здраве.то

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply