10 скрити симптоми на рак на пикочния мехур, които всяка жена трябва да знае. Задължително да се прочете, може да спаси живота ви

Ракът на пикочния мехур не е едно от раковите заболявания, които получават много време и информация в пресата.

Важно е мъжете и жените да разберат симптомите на рак на пикочния мехур и как тази болест действа, за да можем да я хванем рано и да я предотвратим. Какво представлява ракът на пикочния мехур? Понякога клетките в пикочния мехур се променят и не се развиват или не се държат по начина, по който се предполага. Тези промени се случват по-често, отколкото осъзнавате, и не винаги водят до рак. Някои от тях включват: не-ракови състояния като инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците, доброкачествени тумори като папилома или фиброма.

За съжаление, тези промени могат да доведат до злокачествени тумори и рак.

Видове рак на пикочния мехур

Повече от 90% от всички ракови заболявания на пикочния мехур започват в уротелиума, което линизира вътрешността на пикочния мехур, уретрата и бъбречния таз. Това се нарича уротиелен карцином или преходен клетъчен карцином. Съществуват няколко други по-редки вида тумори, всеки със своите уникални причини и характеристики.

Има много начини за класифициране на рака на пикочния мехур, но едно от най-важните е разликата между неинвазивна и инвазивна.

Неинвазивен рак на пикочния мехур

Този тип рак на пикочния мехур се среща само в клетките на уротелиума и лечението е по-вероятно да бъде успешно.

Инвазивен рак на пикочния мехур

Инвазивно е, както звучи: Това се случва, когато ракът се разпространява до съединителната тъкан или мускулите на стената на пикочния мехур. Това обикновено се наблюдава в по-късните стадии на рак на пикочния мехур.

Лечение на рак на пикочния мехур

Агресивното лечение на рак на пикочния мехур варира в зависимост от степента, етапа и категорията на рака, както и от самия индивид. Понастоящем основните методи за лечение на рак на пикочния мехур са:

Хирургия
Имунотерапия
Химиотерапия

Симптомите на рак на пикочния мехур са разделени на две групи: Ранни и късни.

Ранните симптоми на рак на пикочния мехур: Кръв в урината (през цялото време или периодично) Често се налага уриниране Интензивна или внезапна, спешна нужда от уриниране Трудно уриниране Усещане за изгаряне или болка при уриниране Късни симптоми на рак на пикочния мехур: Загуба на апетит Отслабване Анемия Треска Промяна в навиците на червата Болки в таза Подуване на краката Болка в ректума, ануса, таза, хълбок (странично), над коремната кост или в костите ви

Трудността при откриването на симптомите на рак на пикочния мехур е, че те могат да наподобяват тези на други здравословни проблеми и най-напред може да не ги забележите. Ако забележите дори само един от тези симптоми, обръщайте внимание на другите и незабавно говорете с Вашия лекар. Как да предотвратите рака на пикочния мехур Както винаги, е много по-лесно да се предотврати рака, отколкото да се лекува.

Не пушете

Тютюнопушенето въвежда в тялото ви хиляди химикали, причиняващи рак. Не само не трябва да пушите, но също така трябва да избягвате да прекарвате време около хора, които правят това.

Внимавайте и намалете излагането на химикали

Някои работни места изискват използването или поставянето ви в ежедневен контакт с опасни химикали. Не забравяйте винаги да вземате подходящи предпазни мерки при работа с тях, като носете защитно облекло и маски за лице, които филтрират въздуха. Можете също така да ограничите експозицията си чрез заместване на козметични продукти, грим, почистващи препарати и преработени храни с естествени алтернативи.

Пийте много вода

Пиенето на много вода през целия ден разрежда урината ви и увеличава производителността на урината. Това означава, че редовно ще филтрирате и почиствате токсините от бъбреците, като им давате по-малко време да престоят в пикочния мехур и да причините вреда.

Яжте различни плодове и зеленчуци

Храненето на много плодове и зеленчуци гарантира, че ще имате висок прием на антиоксиданти за борба с рака. Влакната ще ви помагат да поддържате редовно движенията на червата и антиоксидантите ще унищожат свободните радикали, преди да причинят рак.

От решаващо значение е да останем ангажирани със здравето ни и да отидем да видим лекар, в момента, в който смятаме, че може да има нещо нередно. Не забравяйте да внимавате за симптомите на рак на пикочния мехур. Споделете тази статия с вашите приятели и семейство, така че всички да предотвратяваме раковите заболявания заедно!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply