Простата оптична илюзия, която може да помогне да проверите страдате ли от аутизъм (СНИМКА)

Простата оптична илюзия, която може да помогне да проверите страдате ли от аутизъм (СНИМКА)

Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър (Kanner, 1943).

Хората с аутизъм често имат проблеми със социални, емоционални и комуникационни умения, които обикновено се развиват преди тригодишна възраст и после през целия живот.

Специфичните признаци включват необичайни реакции към някои миризми, вкус и звуци, както и трудности при приспособяване към промени в рутината.

Сега изследователи от Университета в Пиза са създали проста оптична илюзия, която може да тества индивиди за това разстройство, което често може да бъде пропуснато от специалисти.

Точното диагностициране на аутизма може да бъде трудно, особено при малки деца. Специалистите обаче са създали оптична илюзия, която помага да се диагностицира състоянието.

Ако зениците на някого се разширяват, когато гледа илюзията, той вероятно има лек аутизъм. Изображението представлява модел от бели и черни точки, които могат да се възприемат като въртящ се цилиндър или два статични листа от разбъркващи се точки. Това е така, защото хората, които имат аутизъм, тълкуват двата слоя черно-бели точки различно от тези, които нямат това състояние.

Хората, които виждат илюзията като двуизмерни отделни движещи се листове, имат по-детайлно ориентиран поглед и е по-вероятно да имат нарушение на аутистичния спектър (ASD). Но гледането на илюзията по този начин ще накара зениците да се разширяват, тъй като внимателно се премества погледът между отделните нюанси в модела.

Хората, които виждат илюзията като една, триизмерна въртяща се колона, са по-малко склонни да имат аутизъм, твърдят изследователите. Причината е, че когато се разглежда илюзията като единствено изображение, зениците не се разширяват, тъй като погледът не се съсредоточава върху отделните цветове.

Гледайте оптичната илюзия по-долу, за да видите как интерпретирате движещите се точки, но ще трябва да попитате приятел, за да проверите зениците си.

Простата оптична илюзия, която може да помогне да проверите страдате ли от аутизъм (СНИМКА)
 

Източник: Zdrave.to

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар