Защо косата ни се омазнява?

Всяка дама мечтае за буйна, лъскава и красива коса. За съжаление понякога мечтите се разминават с реалността.

А бързото омазняване на гривата е основна пречка, стояща между вас и перфектно изглеждащата коса. Но как да се преборите с този проблем и да се радвате на чиста и бляскава грива по-дълго време? Лесно е!

Просто се откажете от тези вредни навици, омазняващи косата ви:

Пипате я често

По ръцете има мазнина и мръсотия, която се предава и на косата, при докосването й. Затова, ако искате по-дълго време косата ви да е чиста и да изглежда добре, спрете да намествате къдриците си или да заравяте пръсти в скалпа в опит да придадете обем на гривата си.

Миете я по-често, отколкото е необходимо

Колкото и парадоксално да ви звучи, колкото по-често миете косата, толкова по-мазна ще бъде тя. Причината е, че честото измиване на косата отнема естественото омазняване на скалпа. Тялото от своя страна се опитва да компенсира тази липса и произвежда повече секрет. Затова и един от най-ефикасните начини да се справите с омазняването е да започнете да разреждате измиванията. Също така не мийте косата с гореща вода и винаги завършвайте къпането с изплакване на косата с хладка вода. Това ще подобри състоянието на скалпа и ще направи гривата ви по-сияйна.

Използвате прекомерно количество балсам

Ако слагате по-голямо количество балсам, отколкото ви е нужен, също може да допринасяте за по-бързото омазняване на косата. Друго правило, което трябва да запомните е да не нанасяте балсама по скалпа, а само в долната половина на косата. Маските за коса също трябва да се нанасят само по дължина или по краищата и да се избягват корените.

Спазвате неправилна диета

Хранителен режим, богат на червени меса, нездравословни мазнини и бързи въглехидрати, предизвиква допълнително производство на себум. Имайки предвид това, може да се окаже, че именно неправилното хранене е причината за свръхомазняването на косата ви. Затова, ако искате да се преборите с мазната коса, трябва да се лишите от свинското, наситените мазнини и похапването от заведенията за бързо хранене. Също така е добре да включите повече зеленчуци и плодове в менюто си.

Ах, този стрес

Стресът оказва влияние върху състоянието на целия ни организъм, поради тази причина не е странно, че той влияе и върху гривата ни. Тревожността и напрежението не въздействат пряко върху вида на косата, но разбъркват хормоните, а скокът или спадът в нивата им кара скалпа да произвежда по-голямо количество себум. Именно това предизвиква и по-бързото омазняване на косата.

Източник: modernitta.com

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply