8 упражнения, които да правиш по време на бремеността, за да родиш по-безболезнено

8 упражнения, които да правиш по време на бремеността, за да родиш по-безболезнено

Лекарите казват, че раждането на бебе е като провеждането на маратон – необходими са много усилия, подготовка и упражнения, ако искаш да имаш лека бременност и нормално раждане. Въпреки това, наистина е важно да говориш предварително с гинеколога си и да слушаш нуждите на тялото си, в случай, че има нещо притеснително и е добре да си почиваш повече!

Ако си бъдеща майка, разгледай тези упражнения, които ще ти помогнат да тонизираш тялото си, за да го подготвиш за предстоящото раждане, както и да облекчиш някои от най-честите болки по време на бременността.

Първо, трябва да споменем, че вероятно не е най-добрата идея да се запътиш към фитнес залата, след като забременееш, ако никога преди не си била там. Ако бременността ти не е рискова, тогава упражненията трябва да останат същите или да станат малко по-леки. Често срещано погрешно схващане е, че те могат да доведат до спонтанен аборт. Лекото кардиото, като ходене или плуване, ще ти помогне да развиеш сила, която ще ти е необходима по време на раждането и може също така да намали риска от цезарово сечение или да не родиш бебче си с малко по-голямо тегло.

Ето някои от най-добрите упражнения за всяка бъдеща мама – от начинаеща до професионалистка.

Това упражнение ще ти помогне да тонизираш мускулите на бедрата си. Легни настрани, като поставиш раменете, бедрата и коленете си на една страна. Ако не се чувстваш достатъчно стабилна, премести крака, на който си легнала, напред. Подкрепи главата си с ръката си и премести другата напред за по-добър баланс. Бавно повдигни крака си нагоре толкова високо, колкото можеш, без да изпитваш дискомфорт. Смени страните и повтори.
В седнало положение
Това упражнение прави таза, бедрата и мускулите им по-гъвкави. Седни на пода с изправен гръб и събрани стъпала. Внимателно се наклони напред, докато не усетиш разтягане в бедрата. Гърбът трябва да остане прав. Остани в тази поза няколко секунди, след което се върни в началната позиция.
„Мида“
Това упражнение е подходящо за тонизиране на сърцето, ханша, бедрата и мускулите на таза, както и за намаляване на болката в гърба. Легни настрани със събрани крака и бедра и подвити колене. Подкрепи главата си с ръката отдолу. Дръж гърба си прав и се увери, че пръстите на краката се докосват. Повдигни крака отгоре с присвито коляно и все още докосващи се крака, като отдалечаваш коленете си колкото се може повече. Остани в тази поза няколко секунди, след това върни крака си в начално положение. Смени страните и повтори.

Клякания

По време на бременност от тях има няколко предимства. Те помагат да се тонизират мускулите на таза, да се намали болката в долната част на гърба и тази в таза, а и това е страхотна позиция за раждане. Изправи се, раздалечи краката и изпъни напред ръце. Ако коремът ти е голям и се чувстваш нестабилна, се придържай към стол, диван или стена. Дръж гърба си изправен и започни да клякаш. Увери се, че коленете ти са стабилни. Клекни колкото можеш по-ниско, но се старай да не изпитваш дискомфорт. Стой така няколко секунди, след това се върни в стартова позиция.

Разтягане

Това упражнение ще ти помогне да останеш гъвкава и ще улесни широкото отваряне на краката по време на раждането. Постави единия си крак пред себе си и бавно се накланяй възможно най-ниско. Увери се, че той е огънат под ъгъл от 90 градуса и коляното ти не се насочва покрай пръстите на краката ти. Наклони се напред и задръж малко. Смени краката и повтори.

 Планк

Това упражнение е чудесно, тъй като не оказва директно натиск върху коремните мускули, което го прави безопасно за бебето. Докосни земята с лактите и пръстите на краката, както е показано. Изправи краката си така, че тялото ти да образува права линия. Ако ти е трудно, леко наклони коленете си или ги сложи напълно на пода. Остани в тази поза толкова дълго, колкото можеш, без да изпитваш дискомфорт.

Поза на богиня

Това упражнение е полезно за мускулите на таза и помага за отварянето на бедрата. Застани с по-широко отворени крака от раменете. Увери се, че ходилата ти са насочени навън. Бавно подгъни коленете си, така че да са над глезена. Остани в тази поза и дишай нормално.

Обърни внимание на дишането

Това упражнение е чудесно за усъвършенстване на техниката на дишане. Седни с кръстосани крака. Затвори очи и сложи ръце на корема си. Бавно си поеми дълбоко въздух. Увери се, че челюстта, врата и раменете ти са отпуснати. Отпусни мускулите и на таза. Бавно издишай и повтори.

Бонус: Правилна позиция на тялото

Тъй като центърът на тежестта се измества по време на бременността, наистина е трудно да се придържаш към правилна поза. Най-добрият начин да го направиш е да застанеш близо до стена, така че главата, раменете, дупето, прасците и петата да я докосват. Друг чудесен начин е да подсилиш основните си мускули, е като правиш упражнение номер 6 редовно.

Източник: dama.bg

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар