Какво да направите, когато кожата ви започне да се бели след слънчево изгаряне

Какво да направите, когато кожата ви започне да се бели след слънчево изгаряне

Изгорялата ви кожа от слънцето най-накрая е на път да се обели – става на люспи, лющи се. Гадост.

И да имате желание да обелите мъртвата кожа, спрете. Всички прекалено ревностни методи за ускоряване на нещата могат да се обърнат срещу вас в дългосрочен план.

“Беленето на кожата, изгоряла от слънцето, може да увеличи риска от образуване на белези, защото кожата не винаги се премахва по един и същи начин”, обяснява д-р Дебра Уотънбърг, сертифициран дерматолог – най-добре е да оставим мъртвата кожа да се ексфолира сама.

Този процес може да трае от два до четири дни след като зачервяването изчезне или дори още една седмица, в зависимост от тежестта на изгарянето. За съжаление няма начин беленето да се предотврати напълно. По-добрият избор остава да използвате изобилие от слънцезащитни продукти и да избягвате слънчевото изгаряне на първо място.

Последвалото отстранявяне на кожата след изгаряне обаче има важна цел; за това как тялото ви премахва кожните клетки, повредени от ултравиолетовата светлина в лъчите на слънцето. Още по-добри новини: Можете да ускорите лечебния процес с няколко средства, които вероятно вече имате на разположение.

Нанесете хидрокортизон- крем и овлажняващ агент, за да намалите възпалението и да помогнете за ограничаване на беленето, съветва д-р Уотънбърг.Също така можете да успокоите изгарянето си с овесено брашно (на каша, може и с вода) или хладни компреси, направени с антиоксидант – обезмаслено мляко или зелен чай.

Освен непосредствените последици от слънчево изгаряне, честото излагане на ултравиолетови лъчи от слънцето или солариумите причинява в по-голямата част от случаите меланом, според американската дерматологична организация.

Защитете се с широкоспектърен, водоустойчив слънцезащитен крем с SPF (фактор) 30 или повече и също, така носенето на дрехи в жегата може буквално да спаси кожата ви в дългосрочен план.

Източник: beu.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply