Подарете си здраве с червено цвекло

Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро здраве и положително настроение. Историята говори, че цвеклото е намерило място сред едно от древните чудеса на света, а именно Висящите градини на Семирамида. Това едва ли е случайно, защото този сладък зеленчук е заряд от витамини и полезните му свойства са били познати още на древните народи.

Цвеклото е лек за редица болести. То е било признато още от Хипократ, който го е включвал в своите рецепти.

Едно от най-важните му качества е, че бори ракови заболявания. Установено е например, че пиенето на сок от цвекло в продължение на 4-6 седмици стабилизира състоянието на организма. Това е така, защото цвеклото съдържа много вещества, които подпомагат изхвърлянето на токсините, подобряват функцията на черния дроб и пречистването на кръвта, затова е и много подходяща храна по време на лъчетерапия и затлъстяване.

Въпреки че това е най-сладкият зеленчук, той е подходящ за диабетици, а хлорофилът, който съдържа, помага на страдащите от анемия, особено в комбинация със сок от ряпа и моркови.

Една от най-важните съставки на червеното цвекло безспорно са антоцианите (цветни пигменти), които имат антиоксидантни свойства. За стимулиране на имунната система цвеклото може да се пие в комбинация с имуностимулатори и антиоксиданти като женшен.

В предстоящите зимни месеци при хрема и настинка спокойно може да капвате по 1-2 капки сок от цвекло в ноздрите си и така вашето състояние със сигурност ще се подобри.

Комбинацията от цвекло и мед пък е лекарство срещу високо кръвно.

За да се радвате на нормално кръвно и добър холестерол, може да хапвате и салата от цвекло. Този зеленчук е подходящ за спортисти, които се стремят към по-голяма издръжливост, заради нитратите, които съдържа. Освен че щадят кислородните запаси на организма, те дават и чувството за по-малко изтощение.

Все пак имайте предвид, че въпреки всички положителни качества сокът от червено цвекло не бива да се приема повече от 4-6 седмици. След този период е необходима почивка, тъй като непрекъснатото пиене на сок от цвекло има разхлабващо действие. Затова пийте еликсира с мярка и се радвайте на добро здраве.
Здравето

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply