Кардиолози категорични, че възрастните хора не трябва да отслабват, причината е...

Кардиолози категорични, че възрастните хора не трябва да отслабват, причината е…

В това уверяват американски учени след проведено от тях изследване. Винаги се е смятало, пък и лекарите изострят вниманието ни в тази посока, че наднорменото тегло провокира много хронични заболявания като хипертония и диабет, освен това увеличава риска от инфаркт и инсулт. Във връзка с това настоятелно препоръчват на своите пациенти да отслабнат. Оказва се, че това далеч не е най-добрият съвет за всички. Така например, американските кардиолози, наблюдавайки в продължение на 20 години пациентки на възраст от 68 до 89 години, стигнали до извода, че дори незначителното понижаване на теглото увеличава риска от смърт със 74%!

Тук не става дума за рязко понижаване на теглото, а за незначително – средно 9-10 килограма за 20 години. Такива пациентки били с много по-висок риск от счупване на шийката на бедрото, както и общо влошаване на здравословното състояние. И като следствие – повишен риск от смърт.

Идеята за това проучване е на учени от Калифорнийския център за изследване на здравето под ръководството на д-р Ерин Леблан. Те изучавали показателите на жени над 68 години, събирали информация за тяхната физическа активност, промените в здравето, индекса на масата на тялото, вредните навици и прочее. В изследването взели участие 1323 жени. Проследявайки в динамика пациентките си в продължение на 20 години, учените стигнали до извода, че тези от тях, които са отслабнали с 9 и повече килограма, по-често страдали от счупване на бедрената шийка, от падания и други телесни повреди. За съжаление, учените не обозначили един съществен момент – каква е била масата на тялото на тези жени, преди началото на наблюдението. При нормален индекс на масата на тялото загубата на тегло действително е съществен рисков фактор. Учените не отразили и още един важен момент – дали отслабването е било принудително (например във връзка с болест), естествено или планирано от самата пациентка (например по съвет на лекаря). Въпреки това, учените все пак направили важни изводи: ако възрастни жени над 80 години отслабват, губят тегло, то при тях се увеличава рискът от счупвания и смърт. В крайна сметка връзка между тези две събития има, но тя по-скоро е обратна. Експерти от Националния японски център по гериатрия и геронтология обясняват, че много често у възрастните хора, тези над 80 години, се наблюдава намаляване на теглото, в т.ч. загуба на мускулна и мастна тъкан. Това се случва, защото на възрастните хора започват да им атрофират вкусовите рецептори, те престават да чувстват вкуса на храната и апетитът ми намалява значително. Вследствие на което теглото започва да се понижава автоматично.

Диетата на възрастните хора задължително трябва да съдържа повече белтъчини
“След края на Втората световна война в Япония започнали да ядат повече месо, повече белтъчини и веднага се е подобрило нивото на живот” – казва главният изпълнителен директор на Центъра за обучение и иновации към Националния център по гериатрия и геронтология, Кенджи Тоба. – Белтъчините са необходими на възрастните. Потребността от тях нараства почти два пъти след 65-годишна възраст. И традиционната японска диета, която се смята за една от най-добрите след средиземноморската, вече не е подходяща за тях. Необходимо е в менюто да се добавят повече белтъчини, минимумът е да ядете бяло месо не по-малко от 2-3 пъти седмично. И е желателно да пиете и ядете киселомлечни продукти, които позволяват да се поддържа в норма нивото на калция. В напреднала възраст костите стават по-чупливи, което предполага счупвания. По тази причина хората често се превръщат в лежащо болни инвалиди, което води до депресия и бърза смърт. Сега ние разработваме специална диета за възрастни, в която ще бъде включено по-голямо количество белтъчини и калций”.

Японските изследователи отбелязват също така, че понижаването на теглото се случва и при развитие на болест на Алцхаймер, когато човек забравя да яде или да си приготви нещо за себе си. Паралелно с това се понижава и двигателната активност. Първите признаци на надигащата се болест на Алцхаймер при възрастни пациенти е дълбоката депресия и липсата на интерес към живота. “Средната възраст на японците към този момент при мъжете е 80 години, при жените – 85 години – коментира директорът на Националния център по гериатрия и геронтология в Япония Хидетози Ендо. – Многобройни изследвания показаха, че тези, които пътешестват, работят, продължават да развиват мозъка си, изучават нови езици, живеят по-дълго. Също така сред дълголетниците има много от тези, които постоянно се придвижват пеша и не забравят да правят гимнастика сутрин. Освен това такива хора не просто живеят по-дълго, но дори и са без признаци на старческо слабоумие. Остават настроени позитивно, желаят да получат нови знания, ярки емоции и се усещат млади във всяка възраст”.

Яна БОЯДЖИЕВА

здравето

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар